Islandijoje evakuojamos Bardarbunga ugnikalnio apylinkės  (0)

Baiminamasi, kad Islandijos Vatnajokull nacionaliniame parke po ledynu esantis Bardarbunga ugnikalnis gali išsiveržti bet kuriuo metu


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Islandijos civilinės saugos agentūra nusprendė evakuoti regioną šiauriau Bardarbunga ugnikalnio, sakydama, kad negalima atmesti išsiveržimo.

Taip pasielgti nuspręsta po to, kai pirmadienį oro bendrovės buvo įspėtos apie Islandijos didžiausios ugnikalnių sistemos padidėjusį aktyvumą.

Dėl Islandijos Eyjafjallajokull ugnikalnio išsiveržimo išmestų pelenų 2010-aisiais šešioms dienoms buvo uždaryta didžioji dalis Europos oro erdvės.

„Šis sprendimas yra saugumo priemonė,“ savo tinklalapyje praėjusią naktį pranešė agentūra.

„Negalima atmesti tikimybės, kad Bardarbunga seisminis aktyvumas gali sukelti vulkano išsiveržimą.“

Savaitės pradžioje visi į šią retai apgyvendintą plotą vedantys keliai buvo uždaryti. Vasarą ten gyvenantys parko prižiūrėtojai ir turistai dabar evakuojami.

Pareigūnai sako, kad šiauriau ledyno esantiems plotams gresia užtvindymas, nes ugnikalnis yra po Islandijos pietryčiuose plytinčiu Vatnajokull ledynu, ir išsiveržimas ištirpdytų daugybę ledo.

Einaras Einarssonas, Islandijos Meteorologijos biuro vadovas, sakė, kad drebėjimai vyksta praktiškai kas minutę ir seisminis aktyvumas yra pastovus.

„Tai, kad seisminio aktyvumo judėjimas ir gylis nekinta, tikriausiai yra gera žinia,“ sakė jis. „Nepanašu, kad jis smarkiai kistų – jis telkiasi viename plote po ledynu.“

Islandijos Meteorologijos biuras pirmadienį, pasitvirtinus magmos judėjimui mažiau, nei 10 km gylyje nuo paviršiaus, pakėlė rizikos lygį aviacijai iki oranžinio, tai yra ketvirtas lygis penkių lygių skalėje.

Vatnajokull Nacionalinis parkas yra daugiau, nei už 300 km nuo sostinės Reikjaviko ir užima 14% Islandijos.

2010 metais Eyjafjallajokull išsiveržimas kie daugiau, nei už 100 km nuo sostinės, sutrukdė daugiau nei 10 milijonų lėktuvų keleivių ir atsiėjo 1,27 milijardus eurų.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Input.lt
Input.lt
(4)
(0)
(4)

Komentarai (0)