Argentinoje rastas bene didžiausio per visą istoriją sausumos gyvūno skeletas (Video)  (1)

Paaiškėjo, kad Argentinoje rastas gigantiško dinozauro skeletas priklausė iki šiol nežinomai rūšiai. Kadangi tai yra didžiausia būtybė, kada nors vaikščiojusi Žeme, mokslininkai jai suteikė „bebaimio“ vardą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kaip praneša naujienų agentūra AFP, tyrėjai dinozaurą pavadino Drednoughtus. Jis buvo 26 metrų ilgio ir greičiausiai svėrė apie 60 tonų. Šis dydis atitinka septynių tiranozaurų (Tyrannosaurus rex) svorį, rašoma specializuotame žurnale „Scientific Reports“. Manoma, kad jis galėjo būti ir dar didesnis, nes prieš maždaug 77 mln. metų nugaišęs milžinas, mokslininkų teigimu, nebuvo visiškai suaugęs. Tai yra geriausiai išsilaikę iki šiol rasti griaučiai gyvūno, priklausiusio žolėdžių titanozaurų šeimai. Nors rasta tik 45 proc. dinozauro skeleto,tai yra iki šiol didžiausias žinomas sausumos gyvūnas, kurio svorį pavyko taip tiksliai apskaičiuoti. „Tai neabejotinai geriausias egzempliorius, kurį mes turime iš visų tų milžiniškų būtybių, kažkada bėgiojusių planetoje“, - sakė Drekselio universiteto mokslininkas Kenetas Lakovara (JAV). „Drednoughtus, kurio kūnas buvo pastato dydžio, svoris - kaip dramblių kaimenės ir kuris uodegą naudojo kaip ginklą, ko gero nieko nebijojo“, - tikino specialistas. Turbūt ne veltui jam duotas vardas „Drednoughtus“ (senąja anglų kalba reiškia - nieko nebijantis). Milžinas skeletas rastas dar 2005 metais Patagonijoje Pietų Argentinoje, tačiau jo atkasimo darbai užtruko ne vienerius metus. Toje pat vietoje rasti dar vieni griaučiai - mažesnio Drednoughtus rūšies dinozauro, tačiau jie ne taip gerai išsilaikę.

Didesnysis iš abiejų dinozaurų turėjo 11 metrų ilgio kaklą ir 9 metrų ilgio uodegą. Jis suėsdavo neįsivaizduojamus kiekius augalų ir lapų, kad pakaktų jo milžiniškam svoriui išlaikyti.


Radinio vietoje taip pat aptikta mėsėdžių dinozaurų dantų. Šie greičiausiai ėdė nugaišusius Drednoughtus.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(14)
(0)
(14)

Komentarai (1)