Monstrai be GMO: šiurpūs selekcijos stebuklai (Video)  (21)

„Šis superbulius – 100 proc. natūralus, jo genomas nėra modifikuotas“, – pasakoja veisyklos specialistas Patrisas Lilby. – Toks jis užaugo ir be jokių steroidų.“


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tokį egzempliorių pavyko išauginti per daugelį generacijų, kryžminimui atrenkant pačius raumeningiausius galvijų bandos individus. Kitaip tariant, jokių genetinių ar medikamentinių manipuliacijų čia nėra – vien griežta ir tikslinga selekcija.

„Mums pavyko padvigubinti šių jaučių raumenis, – pasakoja selekcijos ekspertas. Į „National Geographic“ laidos vedėjo klausimą, ar tai reiškia, kad vietoj kiekvieno raumens toks individas turi po dvigubą raumenų komplektą, jis atsako: – Jokiu būdu. Tiesiog dvigubai didesnė visų jo raumenų masė.“

Tai – belgų mėlynųjų galvijų rūšies atstovai. Jie – atrankinio kryžminimo (selekcijos) produktas. Atrankinis kryžminimas yra savotiška galvijų veisimo ir dauginimosi vadyba: veislės vystymui ir pratęsimui atrenkami tik geriausi ir geriausių. Kad sukurtų šiuos belgų mėlynųjų galvijų monstrus, ūkio savininkai per daugelį dešimtmečių kryžmino tik didžiausia raumenų mase pasižyminčius bulius ir karves. Selekcijos rezultatas – bulius, sveriantis daugiau kaip toną.

Kad pademonstruotų ilgalaikio triūso rezultatus, fermos darbuotojai vienam raguotajam raumenų kalnui nuskuto kailio šerius. Vaizdas, tenka pripažinti, šiurpus. Tačiau jame – nė gramo GMO ar steroidų. Visa tai – mėsos pramonės produkcijai. Na ir kas, kad žvelgdamas į tokį mėsos šaltinį, nė negali prisiversti pagalvoti apie kepsnį pietums. Šis monstras – visiškai sveikas ir natūraliai sveikas.

Vis dėlto, kokios mokslo paslaptys tveria tokius šiurpius selekcijos stebuklus? Belgų mėlynojo galvijo genome yra genas, reguliuojantis raumeninių ląstelių augimą. Veislės vystymui buvo atrenkami tik galvijai, kurių genome toks genas yra.

Yra ir dar vienas triukas. Natūralios šių veislinių bulių sueitys pakeistos dirbtinėmis: tinkamas bulius atvedamas prie poruotis pasiruošusios karvės, tačiau kai bulius užlipa ant karvės, fermos darbuotojas mikliai pakinko buliaus „instrumentą“ sėklos surinkimo aparatu. Ja dirbtiniu būdu bus apvaisintos atrinktos karvės. Tiesa, prieš tai sėklos mėginys bus išanalizuotas po mikroskopais – taip atrenkami gyvybingiausi spermatozoidai.

Plačiau apie visa tai – fragmente iš „National Geographic“ dokumentinio filmo.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(29)
(9)
(20)

Komentarai (21)