Sušių mėgėjo košmaras: visame kūne knibžda kirmėlės  (0)

Kinijoje vyras kreipėsi į gydytoją, skųsdamasis skrandžio skausmais ir nepakenčiamai niežtinčia oda. Didžiausiam jo siaubui paaiškėjo, kad visas jo kūnas viduje knibždėte knibžda kirmėlėmis. Vyro gyvybei grėsė rimtas pavojus. Ir kaltas dėl to buvo jo suvalgytas kaspinuočiais užkrėstas sušio gabalėlis.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Vyras buvo prisiekęs sušių mėgėjas, ypač dievino sashimi rūšies sušius, rašo „Daily Mail“. Sashimi – pati brangiausia sušių rūšis, gaminama su žalia žuvimi ar mėsa. Būtent dėl šito jie gali kainuoti dar brangiau – ne tik pinigus, bet ir sveikatą ar net gyvybę.

Niežuliu ir skrandžio skausmais besiskundžiančiam sušių mėgėjui medikai atliko rentgenogramą, ir paaiškėjo, kad ne tik jo virškinamajame trakte, bet ir visame kūne, raumenyse pilna jį išvarpiusių parazitinių kirmėlių.

Gydytojai tvirtina, kad šitaip gali nutikti, suvalgius didesnį kiekį užkrėstos termiškai neapdorotos mėsos ar žuvies. Nuo žalios ar nepakankamai gerai iškeptos žuvies galima užsikrėsti daugybe rūšių parazitų.

Sušių mėgėjas dabar gydomas Guangdžou miesto ligoninėje. Pasak jį gydančių medikų, iš paciento su žalia žuvimi suvalgytų kaspinuočio kiaušinėlių išsiritusios suaugusios kirmėlės pasklido po jo kraujotakos sistemą. Tai vadinama cisticerkoze.

Kaspinuočių infekcijos kyla, prarijus diphyllobothrium kiaušinėlį lervą, kuri randama gėlavandenėse žuvyse, tokiose, kaip lašiša. Šiomis kirmėlėmis gali užkrėsti ne tik neapdorota, bet ir marinuota bei rūkyta žuvis.

Nors užsikrėtimo atvejų daugiau pasitaiko skurdžiose šalyse ir vietovėse, kur yra prastos sanitarijos sąlygos, jų vis daugėja ir išsivysčiusiose šalyse. Tyrimą atlikę Kanados medikai tai sieja su sušių populiarėjimu.

„Prie to prisideda augantis japoniškų sušių ir sashimi populiarumas. Bet su tuo gali būti susiję ir kiti populiarūs patiekalai, gaminami iš sūdytos ar marinuotos žuvies filė, kuri populiari Baltijos šalyse ir Skandinavijoje, karpačio – Italijoje populiarus patiekalas su labai plonais žalios žuvies gabalėliais, žalia lašiša ir sevičė („ceviche“) – lengvai marinuota žuvis“, – teigia tyrimo autorė Nancy Craig.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
Autoriai: Jurgita Noreikienė
(59)
(2)
(57)

Komentarai (0)