Metas keltis! Netrukus bus žadinamas link Plutono skriejantis "New Horizons"  (0)

Žinoma, miega šis NASA zondas ne kriogeniniu miegu, kuriuo naudojosi filmo "Tarp žvaigždžių" ("Interstellar") įgula. Vis dėlto didžiąją savo kelionės dalį link Plutono skriejantis "New Horizons" pramiegojo. Iš viso – 1 873 paras arba 2/3 savo kosminės kelionės, kuri prasidėjo 2006 m. Miegojo zondas, kad pataupytų energiją, pinigėlius ir mažiau rizikuotų savo technine įranga. O dabar atėjo metas busti.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Gruodžio 6 d., iki priartėjimo prie Plutono likus 7 mėn., kosminis zondas nubus po ilgo paskutinio "posmo" ir pradės ruoštis pagrindinei savo misijos užduočiai – priartėjimui prie nykštukinės planetos Plutono.

"New Horizons" yra puikios "sveikatos" ir tyliai skrodžia Saulės sistemos gelmes už beveik 5 mlrd. km nuo Žemės. Tačiau jo ilsėjimosi etapas netrukus baigsis, - pareiškė misijos "New Horizons" operacijų vadovė Alice Bowman. – Zondui metas busti ir imtis istorinių darbų."

Kosminio aparato hibernacijos periodai (o jų šios ilgos kelionės metu buvo ne vienas ir ne du) trukdavo nuo 36 iki 202 parų. Technikai nuolat vis pažadindavo zondą – maždaug po dukart per metus, ir patikrindavo, ar viskas tinkamai funkcionuoja, taip pat atlikdavo vieną, kitą mokslinę užduotėlę (pvz., iš toli nufotografavo Plutoną ir jo mėnulius). Šiuo pabudimu miego periodai bus užbaigti ir zondas pradės ruoštis esminiams darbams.

Signalas apie tai, kad zondas jau pabudo, Žemę pasieks tik praėjus 6 val. po jo pabudimo, t.y., gruodžio 6 d., 16:30 Lietuvos laiku. Sunku įsivaizduoti, tačiau signalas iš "New Horizons" į Žemę šviesos greičiu skries net 4,5 val. Toliau lauks daugybė rutininių darbų: navigacijos patikrinimas, mokslinių duomenų perdavimas, zondo paruošimas 2015-ųjų liepą įvyksiančiam priartėjimui prie Plutono.

"Vienos svarbiausių misijos užduočių – charakterizuoti Plutono ir didžiausio jo mėnulio Charono geologiją bei topografiją, kartografuoti šių dangaus kūnų paviršių, fiksuoti temperatūrą, ištirti Plutono atmosferos sudėtį ir struktūrą, ištyrinėti mažuosius Plutono mėnulius, atrasti naujų mėnulių ir žiedų", - dėstoma pranešime spaudai.
Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(77)
(0)
(77)

Komentarai (0)

Susijusios žymos: