Dominuojanti kalba pasaulyje: ar jau verta pradėti mokintis kinų kalbą?  (10)

„Facebook“ kūrėjas Markas Zuckerbergas viešėdamas Pekine sulaukė pasaulio žiniasklaidos dėmesio dėl to, kad keletą sakinių ištarė kinų kalba. Tai vėl sukėlė diskusijas apie augančią Kinijos ekonominę ir politinę įtaką ir galimą kinų kalbos tapimą pasauline kalba. Vis dėlto manymas, jog anglų kalba neteks pasaulinės kalbos statuso, yra klaidingas. Dėl savo patogumo ir geografinio išplitimo anglų kalba dar ilgai vyraus pasaulyje, rašo naujienų svetainė time.com.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Mokėjimas kalbėti kiniškai bus naudingas užsieniečiams, nusprendusiems savo verslą plėtoti Kinijoje. Tačiau taip pat naudinga bus portugalų kalba tiems, kurie sėkmingą ateitį mato Brazilijos rinkoje. Kinų kalba nekelia jokios grėsmės anglų kalbai, kuri yra tvirtai užėmusi savo, kaip pasaulinės kalbos, poziciją.

Dėl Didžiosios Britanijos imperijos užkariavimų žmonės, kuriems anglų kalba yra gimtoji, išsibarstę po visą žemės rutulį. Anglų kalba yra populiariosios kultūros – muzikos, kino ir sporto kalba.

Be to, anglų kalba yra visą pasaulį siejančių technologijų kalba. Daugelis kitomis pasaulio kalbomis šnekančių žmonių net nesivargina sukurti atitikmenų savo gimtąja kalba tokiems angliškiems žodžiams kaip internetas ar hashtag.

Visiškai nenuostabu, kad 2020 m. apie 2 mlrd. žmonių visame pasaulyje kalbės anglų kalba, iš kurių daugumai ji bus antroji kalba.

Koks yra didžiausias anglų kalbos privalumas? Ji laikoma iš prigimties neutralia kalba. Joje nėra giminių, taip kaip, pavyzdžiui, romanų grupės kalbose. Be to, anglų kalboje nėra skirtumo tarp žodžių „jūs“ ir „tu“. Kitaip tariant, ši kalba savotiškai išreiškia visų žmonių lygybę, nepaisant jų socialinės padėties.

Be to, anglų kalba yra politiškai neutrali. Net džihadistai pripažintų, kad ši kalba yra tinkama jų ideologijai skleisti. Dėl šios priežasties galimas JAV pasaulinės įtakos mažėjimas tik prisidėtų prie anglų kalbos stiprėjimo, nes tokiu atveju ji nebūtų siejama vien tik su Vakarais.

Net ir prancūzų, kurių kalba ilgą laiką varžėsi dėl pasaulinės kalbos statuso, įmonės pradėjo pripažinti anglų kalbą kaip svarbų instrumentą veikti tarptautinėje rinkoje. Tiesa, su tokia tikrove susitaiko ne visi prancūzai.

Štai neseniai per vieną oro linijų bendrovės „Air France“ profsąjungos streiką buvo piktinamasi įmonės valdybos sprendimu anglų kalbą padaryti pagrindine kalba bendraujant tarp bendrovės padalinių visame pasaulyje.

Kinų kalba yra per daug sudėtinga ir reikalauja milžiniškų pastangų norint išmokti vien tik jos pradmenis. Negana to, bendrine kinų kalba neįmanoma susišnekėti visoje Kinijoje. O už Kinijos ir Taivano ribų kinų kalba yra paplitusi tik kinų bendruomenėse užsienio šalyse.

Taigi kinų kalba tikrai nenurungs anglų kalbos. Viena vertus, tai gera žinia amerikiečiams. Kita vertus, pasaulinėje rinkoje, kur kelių užsienio kalbų mokėjimas jau nieko nebestebina, viena kalba šnekantys žmonės gali pralaimėti konkurencinėje kovoje.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(12)
(2)
(10)

Komentarai (10)

Susijusios žymos: