Prie Saulės miesto archeologai atkasė didžiausią akmens megalitą žmonijos istorijoje

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

enzim 2014-12-08 17:17
Jei gerai pamenu, tai cementą- tai yra kalkių ir gipso mišinius statyboje pirmieji pradėjo naudot dar egiptiečiais, iš jų perėmė graikai ir babiloniečiai, o po to ir romėnai. Romėnams pasisekė, kad jie atrado Vezuvijaus šlaituos perkaitintų klinčių klodus- t.y. kokybišką gamtinį portlandcementį ir net hidraulinį cementą, stingstantį po vandeniu. Tai lėmė proveržį jų statyboje išrandant kupolo stybą ir superarkas, to pasekoje ir akvedukus.
Arns 2014-12-08 17:37
tai būtent tą ir sakau, iš visų senovės tautų, romėnų pasiekimas įspūdingiausi visose srityse, nes jie įsisavino visas perimtų tautų žinias. Ypač padėjo graikai, kurie ne tik generavo idėjas, bet ir patys rinko ir kaupė dar senesnes žinias iš tų kraštų, kurių romėnai dar nebuvo užkariavę ar jau net nelikę. Tačiau pvz cemento beveik nebuvo naudota viduramžiais, nebuvo dažnas statinys akvedukas, kelių tiesimas iš vis geriausiu atveju miesto grindimui tebuvo pritaikomas. Romėnai fiziškai neišnyko, tačiau žinių perėmimo poreikio svarba pasikeitė.
enzim 2014-12-08 18:58
Tep barbaram reikėjo materialinio grobio, religiniam fanatikam nereikėjo dvasinio imperijos paveldo- taip ir nugrimzdo į tamsiuosius viduramžius vakarų Europa Megaprojektam reikia imperijos finansinių ir intelektualinių pajėgumų. Imperijom žlugus rūpi tik savo "kiemo" reikalai. Štai ir Kretos- Mikėnų civilizacijoms žlugus irgi įsivyravo vadinamieji "tamsieji amžiai", sen Graikijos civilizacija po tų amžių susiformavus, nepanaši man į Kretos- Mikėnų kultūros perėmėją, jie jau nauja kokybė. Taip kad determinizmas kultūrų perimume matosi ir istoriniais laikais Dar viens pvz.: žlugus SSRS kiek inžinierių ir mokslininkų ėjo šunim šėko pjaut?
Kirtiklis 2014-12-08 19:13
Ok, matau kad apie pieva rašai ir bandei tarp eilučių kažką pasakyti, tenka pakartoti teiginį: Kuri civilizacija technologiškai pažangesnė: a) Akmeninių kirvukų. b)Naudojusi branduolinę energija. Paprastas klausimas.