Naujos kartos lęšiai padės sugrąžinti puikią jaunatvišką regą  (3)

Mokslininkai sukūrė naujos kartus implantuojamus lęšius vyresnio amžiaus žmonėms, kurie padės išspręsti kataraktos, astigmatizmo, taip pat trumparegystės ir toliaregystės problemas, skelbia britų dienraštis „The Daily Telegraph“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Daugeliui žmonių amžius atneša ir visą daug regos problemų, dėl kurių tampa vis sunkiau skaityti, vairuoti ir atlikti daug kitų kasdienių darbų.

Tačiau jas išspręsti padės neseniai sukurti implantuojami lęšiai, kurie sugrąžins puikią jaunatvišką regą. Verta paminėti, kad tai yra pirmi lęšiai, kurie išsprendžia iš karto kelias problemas. Juos galima implantuoti nesudėtingos operacijos metu.

Revoliuciniai lęšiai veikia esant bet kokiam atstumui ir bet kokiam šviesumui. Jie veikia labiau kaip kameros vaizdo mastelio keitiklis (zoom), o ne kaip įprastiniai multifokaliniai lęšiai, kurie turi tris skirtingus fokusavimo taškus.

Macclesfielde, Didžiosios Britanijos Češyro grafystėje, gyvenanti 57 metų konsultante labdaros organizacijoje dirbanti Susan Wright buvo viena iš pirmųjų žmonių, kuriems buvo implantuoti naujieji lęšiai.

Prieš šešias savaites jie jai buvo implantuoti į abi akis, ir praėjusią savaitę įvyko paskutinė pooperacinė konsultacija pas vienoje Londono klinikoje dirbantį chirurgą-oftalmologą Brianą Little'ą.

Prieš operaciją S. Wright buvo diagnozuota katarakta, jai buvo sunku vairuoti ir dirbti kompiuteriu.

„Mano rega niekada nebuvo itin gera, – pasakojo ji. – Man buvo diagnozuota katarakta ir toliaregystė. Prieš kurį laiką nustojau vairuoti, nes nesijaučiau gerai vairuodama, ypač tamsiu paros metu. Dirbu su įvairiomis skaičiuoklėmis ir man darėsi vis sunkiau ekrane atskirti skaičius 6 ir 8.“

„Po operacijos labai gerai matau toli ir vidutiniu atstumu esančius objektus. Man sakė, kad arti esančius daiktus matysiu geriau ir geriau. Spalvos yra daug ryškesnės, ir viską matau gerokai ryškiau, – džiaugsmo neslepia Susan. – Planavau po operacijos vykti į kelionę automobiliu ir aplankyti draugus. Jau tai padariau. Dabar galiu be vargo įverti siūlą į adatą, skaityti knygas ir laikraščius be akinių.“

Naujieji intraokuliniai lęšiai pagaminti iš plastiko ir implantuotų jų niekada nebereikia keisti. Be to, implantavus šiuos lęšius ir pašalinus kataraktą, ši niekada neatsinaujins.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(81)
(3)
(78)

Komentarai (3)