Mokslininkai rado būdą, kaip įkyrius vabzdžius žudyti naudojant tik regimąją šviesą  (0)

Ta viliojanti mėlyna šviesa, sklindanti iš vabzdžių gaudyklės, pritraukia nieko neįtariančias muses ir uodus, kurie tiesiog negali jai atsispirti. Kai tik vabzdžiai priartėja, juos myriop pasiunčia 2 tūkst. voltų galios vielos tinklelis.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Šie maži egzekucijų kambarėliai labai naudingi ne tik mums, tačiau ir fermeriams, kurie stengiasi apginti brangiai saugomus grūdus bei kitus augalus nuo vabzdžių kenkėjų.

Vietoje to fermeriai iki šiol naudojo insekticidus, kurie yra toksiški žmonėms. Tačiau panašu, kad dabar mokslininkai atrado naują išeitį, rašo realclearscience.com.

Japonijos bioinžinieriai iš Tohoku universiteto žurnale „Scientific Repports“ aiškina, kad net ir be aukštos įtampos tinklo, tam tikros regimosios šviesos bangos yra mirtinos kai kuriems vabzdžiams.

Pavyzdžiui, mėlyna šviesa (bangos ilgis – 467 nm) buvo beveik 100 proc. atvejų mirtina vaisių muselių lėliukėms, o ultravioletinė A šviesa jiems (bangos ilgis – 378 nm) buvo mirtina tik 40 proc. atvejų.

Tyrimo autoriai taip pat nustatė, kad mėlyna šviesa buvo mirtina vaisių musyčių kiaušiniams, o išgyvenusių musių gyvenimo trukmė buvo kur kas mažesnė ir pastarosios padėdavo mažiau kiaušinėlių. Panašiai kitos vabzdžių rūšys buvo nužudytos pasinaudojus tik regimąja šviesa, tačiau skirtingais bangų ilgiais.

Tyrėjai nustatė, kad mirtingumas dėl šviesos priklausė nuo vabzdžių rūšies specifikos. Ankstesnių tyrimų metu jau buvo išsiaiškinta, kad vabzdžiai miršta, nes mėlyna šviesa greičiausiai iššaukia reaktyviųjų deguonies formų gamybą, kurios žaloja svarbias ląstelių struktūras ir molekules.

Mokslininkų atradimas leis ūkininkams žudyti vabzdžius kenkėjus nenaikinant draugiškų vabzdžių.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(24)
(0)
(24)

Komentarai (0)