Išsami Saulės sistemos biografija: susipažinkime su savo namais

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

vanduo4 2015-02-11 08:41
- Kodėl taip visi įsitikinę, kad kai Saulė sudegins savo kurą ir pradės plėstis, su ja kartu nesiplės visa saulės sistema? - Juk Saulė pradės plėstis, nes sudegus kurui sumažės jos tankis, susilpnės tarpusavio sąveika tad ir pradės plėstis. Jeigu susilpnės saulės magnetinis laukas, ji nebetrauks taip stipriai kitų planetų ir jos dėl savo greičio ne tik, kad nepapuls į saulės vidų, bet gal netgi išsilakstys kas kur; - Bet kadangi tas plėtimasis nevyks staigiai, dėl saulės vidaus audrų jos sukimasis turėtų lėtėti, o tai turėtų persiduoti visai saulės sistemai. Tad plėtimasis vyks sinchroniškai visoje sistemoje, o ne vien tik saulėje; - Beje žemės magnetini laukas verčiasi ne šiaip dėl pramogos. Magnetinis laukas verčiasi Saulėje. O kas tokius virsmus skatina joje? ... Beje kodėl jie nusprendė, kad Uranas su Neptūnu susikeitė orbitomis? Tiesiog įdomu..
Dragoon 2015-02-11 17:49
Būtų įdomu sužinoti, kas yra šios publikacijos autorius. Parašyta įdomiai, bet kai kurie faktai nėra teisingi. Ir iš viso - geriausi šios srities mokslininkai pasaulyje sutaria, kad dar labai daug neaiškumų yra Saulės sistemos formavimesi. Pavyzdžiui, čia minėtas pradinis formavimosi scenarijus iš tikrųjų net neveikia. Taip pat, vis smarkiau abejojama, kad Uranas susikeitė vietomis su Neptūnu. Pastaruoju metu net LHB (didysis vėlyvasis bombardavimas, ar kaip jis ten lietuviškai vadinasi) idėja yra kvestionuojama - tiesiog nelabai sutampa deuterio ir vandenilio santykis Žemėje ir kometose.
min 2015-02-11 18:07
Saules magnetinis laukas ir gravitacija yra du visiskai skirtingi dalykai. Visa saules sitema laiko Saules gravitacija, o ne jos magnetinis laukas. Gal kas zino kiek saule galetu per tuos mazdaug 10mlrd metu isspinduliuoti mases energijos pavidalu + "isspjauta" materija? Ar ta prarasta mase galetu jauciamai sumazinti saules gravitacija?
Dragoon 2015-02-11 18:12
Ne, tie išmetami kiekiai yra visiškai nereikšmingi, lyginant su visa Saulės mase. Žinoma, paskutinėje savo gyvavimo fazėje, AGB, Saulė išmes kur kas daugiau medžiagos (sukurs vadinamąjį planetinį ūką). Tuo metu masė reikšmingai sumažės, tačiau nebebus jokio skirtumo - Žemė ir kitos vidinės planetos jau veikiausiai bus prarytos ankstesnėje - raudonosios milžinės stadijoje.
punktyras 2015-02-11 18:35
.
Dragoon 2015-02-11 18:49
Nice modelio jau pradedama atsisakyti, nes naujesnės simuliacijos ir duomenys iš ALMA rodo kitokius rezultatus.
vanduo4 2015-02-13 05:45
- Tai tipo gravitacija niekaip nepriklauso nuo kūno masės? - Kur tai įrodyta? Tipo gravitacija atsiranda iš niekur? Kažkam pasisekė gauti didesnę gravitaciją, kažkam mažesnę. - Būtent iš čia ir kilo mintis, kad sudeginus kurą sumažės masė, mažės gravitacija ir atitinkamai pasipriešinančios jėgos sąlyginai stiprės, o tai sąlygos saulės plėtimąsi; - O čia sakoma, kad sudeginus kurą, vidinė dalis greitai supuls į sentrą, o išorinius sluoksnius pradės pūsti lauk. Tad jeigu kuras išdegintas, iš kur atsiras ta milžiniška jėga kuri viską sutrauks į centrą? - Neseniai tschnologijos.lt buvo straipsnis apie žemės magnetinį lauką. Jo poliai aiškūs tik branduolio išorėje. Viduje vyksta didelės magnetinės audros ir ten nėra aiškaus poliaus. Iš čia ir kilo mintis, kad saulėje viskas taip pat. Saulės dėmės tik patvirtina faktą, kad ten vyksta didelės medžiagos audros, kaip skystyje viskas maišosi. Todėl ten nėra aiškiai atskirto išorinio sluoksnio nuo vidinio. Viskas dega palaipsniui ir masė prarandama palaipsniui iš visų kūno sluoksnių. - O saulės sistemos plėtimasis turėtų vykti pradėjus silpnėti Saulės gravitacijai. Nebent lygiai taip pat lėtėtų planetų sukimasis aplink saulę ir jos neugebėtų pasprukti iš inercijos. Pvz.: ant lazdos galo (saulės) pririšus gumą (gravitacija), o prie gumos kito galo pririšus kamuoliuką (planeta), sukime ratu. Per ilgesnį laiką nusilpus gumos tamprumui (gravitaciajai): a) kamuolio sukimosi spindulys apie centrą (saulę) pradeda didėti, kol guma nutrūksta (planeta pabėga iš saulės gravitacijos lauko); b) sudegus kurui procesai lėtėja, tad ir lėtėja saulės sukimasis, tad ir lėtėja kamuoliuko sukimosi greitis aplink saulę, kol jis galiausiai nukrinta (į saulę) įveiktas gravitacijos. - O gal planetų sukimosi greitis visiškai nepriklauso nuo saulės sukimosi? O kodėl tada jos sukasi visos į viena pusę? Čia netgi buvo straipsnis, kad galaktikų spiečiuje visų galaktikų plokštumos daugiau mažiau sutampa, t.y. nėra gretimų galaktikų, kurių vienos diskas būtų statmenas kitos diskui.