„Katastrofiškas įvykis“: sprogo JAV kariškių palydovas  (7)

JAV kariškių palydovas DMSP-F13, naudotas meteorologinių prognozių sudarymui, sprogo Žemės orbitoje netrukus po to, kai buvo užfiksuotas netikėtas temperatūros padidėjimas. Po sprogimo orbitoje pasklido dešimtys stambių palydovo dalių.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pirmoji šį incidentą užfiksavo kompanija „CelesTrak“, o vėliau JAV karinės oro pajėgos patvirtino, kad palydovas buvo prarastas.

Šis palydovas priklausė Gynybos meteorologinių palydovų programai („Defense Meteorological Satellite Program“, DMSP), kurią JAV kariškiai pradėjo dar 1960-aisiais. 1972 metais programa buvo išslaptinta, o duomenys tapo prieinami civiliams mokslininkams.

Sprogęs palydovas buvo iškeltas 1995 metais. Kariškiai portalui SpaceNews.com patvirtino, kad „katastrofiškas įvykis“ nutiko po to, kai buvo užfiksuotas netikėtas ir spartus temperatūros šuolis, netrukus palydovo valdymas buvo prarastas.

Po vasario 3 dieną įvykusio incidento orbitoje pasklido mažiausiai 43 stambios šiukšlės, kurių judėjimas yra nuolat stebimas.

Atsižvelgiant į DMSP-F13 amžių, šis palydovas nebuvo kritinė tinklo grandis, o jo praradimas realaus laiko orų prognozėms turės mažą įtaką.

Kaip ir kiti DMSP programos palydovai, jis skriejo apie 830 km aukštyje sinchronizuota orbita. Kaskart apskrieję Žemę (tai trunka apie 101 minutę) šie palydovai užfiksuoja vis kitas planetos dalis, o per parą visą Žemės paviršių jie užfiksuoja du kartus.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(46)
(0)
(46)

Komentarai (7)