Mūsų pasąmonė gali daugiau nei manėme  (1)

Spręsdami užduotis, žaisdami loginius žaidimus ar tiesiog skaitydami knygą galite manyti, kad kontroliuojate viską, ką darote, tačiau, anot Tomo Staffordo, už sąmonės ribų vyksta begalės procesų, kurių pats žmogus dažnai net nesuvokia, skelbia BBC.com.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Populiariausias atsakymas į klausimą „pasąmonė protinga ar kvaila?“ būtų šis: pasąmonė yra atsakinga už paprastus stimulo-atsako veiksmus, pagrindinius faktus, objektų atpažinimą ar įprastų judesių atlikimą. Tuo tarpu sudėtingi sprendimai, planavimas, loginis pagrindimas ir idėjų generavimas vyksta žmogaus sąmonėje.

Tačiau neseniai Izraelio mokslininkų komandos atliktas eksperimentas paneigia šią nuostatą. Ran Hassin ir jo kolegos eksperimento dalyviams uždėjo šviesą išlenkiančius akinius, kad kiekviena akis matytų skirtingus vaizdus. Įprastai žmogaus smegenys apjungia abiejų akių matomus vaizdus į vieną nuoseklų vaizdą.

Šio eksperimento metu vienai akiai buvo rodomi greitai besikeičiantys ryškiaspalviai kvadratai, kurie taip stipriai išblaško dėmesį, kad kitai akiai rodant svarbią informaciją, žmogus tai įsimena sąmoningai apie tai nesuvokdamas.

Svarbi informacija šiame eksperimente buvo aritmetinės užduotys, pavyzdžiui „9 – 3 – 4 = “, po kurių sekė puikiai matomas skaičius – teisingas arba ne.

Rezultatai tyrėjus išties nustebino: eksperimento dalyviai statistiškai greičiau perskaitydavo skaičių, jei jis būdavo teisingas, o tai rodo, kad jie, nors ir nesąmoningai, jau būdavo išsprendę aritmetinę užduotį savo galvoje. Tai leidžia daryti prielaidą, kad žmogaus pasąmonė – gudresnė nei iki šiol buvo manyta.

Šis eksperimentas ypatingas tuo, kad užduotis pareikalavo ne automatinės reakcijos, o tikslaus atsakymo į aritmetinę užduotį, kas savaime neįvyksta. Tad pasąmonė, kitaip nei iki šiol buvo manyta, gali atlikti tam tikras paprastas užduotis, kurias gebame įveikti naudodamiesi savo protu.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: alfa.lt
(83)
(5)
(78)

Komentarai (1)