Dėl gripo komplikacijos moteris nevalgo jau 7 metus  (5)

25-erių Nicola Nichols iš Didžiosios Britanijos septynerius metus nė karto nevalgė dėl retos ligos, kuri paralyžiavo skrandį. Moteris 2008-aisiais nesunkiai susirgo gripu, ir nuo to laiko joks maistas ar gėrimas jos skrandyje ilgai nebepasilikdavo.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Ji vemdavo 50 kartų per dieną. Nors gydytojai iš pradžių manė, kad moteris turi valgymo sutrikimą, jai diagnozuota gastroparezė. Tai – liga, dėl kurios skrandžio raumenys pasidaro paralyžiuoti, todėl jis negali būti normaliai ištuštintas, rašo „Daily Mail“.

N.Nichols gyvybę palaiko maistas ir gliukozė, kurie leidžiami tiesiai į kraują. Ji negalėjo valgyti per savo vestuves su savo vyru Benu, dirbančiu informacinių technologijų srityje. Ekspertai moteriai pasakė, kad ji daugiau niekada gyvenime negalės valgyti.

„Sirgau tikrai nesunkia gripo forma, – tikino N.Nichols. – Mano mama irgi juo sirgo, bet šiek tiek kitaip. Visos problemos prasidėjo, kai ėmiau vemti – ir nebenustojau. Jaučiau siaubingą skausmą. Valgymo ir gėrimo svarbą supranti tik tada, kai nebegali to daryti. Tebeverdu arbatą vaikams. Jos kvapas nuostabus, bet žinau, kad kankinčiausi, jei atsigerčiau nors truputį.“

Dviejų vaikų motina turėjo mesti darbą, kad galėtų kovoti su sunkia liga. Jos svoris nuo 57 kilogramų nukrito iki 44. Bet kokie bandymai ir vėl priaugti svorio valgant baigdavosi visko išvėmimu.

Negalėjo mėgautis vestuvių tortu

N.Nichols dėl ligos per savo vestuves galėjo tik žiūrėti, kaip svečiai kemša antieną, jautieną ir nuostabų šokoladinį tortą.

„Įsivaizduokite: sėdite už vestuvinio stalo, matote, kaip visi valgo jūsų gamintą tortą, ir žinote, kad jums to paties daryti negalima, – pasakojo ji. – Tas pats buvo ir per pusryčius. Tosto metu tik laikiau šampano taurę, negalėjau iš jos gerti. Vestuvių diena buvo nuostabi, bet nelengva.“

N.Nichols problemos prasidėjo, kai jai buvo 18.

Šį virškinimo sutrikimą paprastai sukelia diabetas, Parkinsono liga, bet jis gali būti ir operacijos komplikacija. Kartais jis atsiranda be aiškios priežasties. Ligoniai teigia, kad gastroparezė jiems prasidėjo po susirgimo gripu, apsinuodijimo ar antibiotikų vartojimo.

N.Nichols į žarnyną įstatytas specialus metalinis prietaisas, kuris turi skleisti elektrinius signalus į skrandžio raumenis, kad jie ir vėl pradėtų veikti.

Tačiau ši priemonė buvo neveiksminga. Moteris nebegalėjo virškinti maisto ir įsisavinti skysčių, reikalingų, kad ji gyventų.

Negali elgtis spontaniškai

Medžiagos jai leidžiamos tiesiai į kraują. Gyvybės palaikymui būtini elementai kiekvieną naktį 12 valandų leidžiami iš 3 litrų talpos maišelio. N.Nichols dvi dienas per savaitę gauna maišelį su maisto medžiagomis, o kitas penkias – gliukozės maišelį.

„Tai turi daug įtakos gyvenimui, nes negaliu priimti spontaniškų sprendimų – viską reikia planuoti kelis mėnesius į priekį, – prisipažino ji. – Reikia, kad tau atvežtų maišelį, jį reikia laikyti šaldytuve, temperatūroje tarp minus 2 ir minus 8 laipsnių, be to, viskas turi būti švaru. Juokinga, nes nepaisant to, kad visa tai apsunkina gyvenimą, būtent tai yra priežastis, kodėl esu gyva.“

Moteris dėl ligos ne tik atsisėdo į invalido vežimėlį – jai taip pat ėmė kristi plaukai: „Medžiagų leidimo į kraują pašalinis poveikis yra tai, kad plaukai gali pasidaryti labai ploni ir iškristi, – sakė ji. – Mano plaukai krito kuokštais, praradau didžiąją jų dalį. Mano vargšas sūnus Williamas pasiskundė, kad tai jį išgąsdino, todėl Benas nukirpo visus mano likusius plaukus.

Moteriai siaubinga tai patirti, bet vyras nukirpęs mano plaukus nusiskuto ir pats. Jis juokavo, kad nenori, jog būčiau vienintelė plikė šeimoje.“

N.Nichols pernai metų rugsėjį taip pat buvo trims mėnesiams paguldyta į ligoninę dėl kraujo užkrėtimo.

Džiaugiasi dviem vaikais

Nepaisant sunkios skrandžio ligos, moteris dabar turi trejų sūnų Williamą ir 11 mėnesių amžiaus dukrą Felicity. Abu vaikai gimė sveiki, nors ir jų motina negali valgyti.

„Vadinu juos savo stebuklais, – pasakojo ji. – Williamas jau supranta, kad esu maitinama per vamzdelį, o Felicity sulaukė to amžiaus, kai ima juo domėtis. Ji vis bando pačiupti vamzdelį.“

N.Nichols mano, kad jai pasisekė labiau, nei kitiems, nes ji galėjo susilaukti vaikų, taip pat sulaukia paramos iš šeimos ir Williamo darželio.

„Sakoma, kad visada yra žmonių, kuriems sekasi blogiau, nei tau, – sakė moteris. – Džiaugiuosi, kad nepaisant ligos turiu du nuostabius vaikus. Williamo darželis yra puikus. Tiesa, jame nuo rugsėjo mėnesio apsilankiau tik kartą, nes mano būklė per prasta. Tačiau darželio personalas nuostabus. Jie fotografuoja Williamą užsiėmimų metu bei jo darbelius ir siunčia man, kad galėčiau žinoti, kaip jam sekasi. Sunkiomis dienomis šviesus Williamo veidas yra tai, kas man suteikia jėgų.“

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
Autoriai: Dorotėja Noreikaitė
(24)
(15)
(9)

Komentarai (5)