Liga lyg iš siaubo filmo: ateivio rankos sindromas  (5)

81-erių moteris, anksčiau neturėjusi jokių ypatingų medicininių problemų, staiga ėmė skųstis keistu sutrikimu. Moteris skundėsi, jog jos kairė ranka tapo nebekontroliuojama.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Nelaimėlė teigė, kad ši jos galūnė ėmė savivaliauti – muštis, netgi bandė smaugti. Tai yra viena iš keisčiausių žinomų ligų.

Moteris iš pradžių buvo paguldyta į ligoninę todėl, kad nesigaudė vietoje ir laike, neatpažino žmonių, rašo nymag.com. Ji netgi sumaišė savo dukrą su sesele. Antrą buvimo ligoninėje dieną prasidėjo kitos problemos – kairioji ranka ėmė elgtis taip, tarsi būtų atskira būtybė. Moteris skundėsi, kad ranką kontroliuoja kažkas kitas – ji daužė veidą, galvą. Ligonė teigė, jog bijojo savo kairiosios rankos.

Moteris buvo perkelta į Masačiusetso ligoninę, kur ją prižiūrėjo neurologas Hakanas Ayas. Moters atvejis buvo aprašytas 1998-aisiais moksliniame žurnale: „Ji savo kairę ranką laikė dešiniąja, kad ji nesimuštų, – pasakojo gydytojas. – Kai paklausiau moters, dėl kokių bėdų ji atvyko į mūsų ligoninę, ji atsakė, jog kairioji ranka bandė ją pasmaugti. Moteris kartojo, jog kažkas nuolat mušė ir smaugė kaklą, veidą ir petį. Ji paprašė seselės supančioti ranką, nes bijojo, kad krūties mušimas gali sukelti vėžį. Šių kartais prasidedančių nevalingų judesių greitis nebuvo vienodas – jie iš pradžių būdavo lėti ir lygūs, bet prieš trenkdami kūną pasidarydavo trūkčiojantys ir greitesni.“

Moteris ne tik nekontroliavo rankos, bet ir prastai suvokė kairėje pusėje esančius dalykus. Pavyzdžiui, gydytojai jai parodė reklamą, kurioje buvo du vaikai mašinoje. Moteris matė tik tą, kuris sėdėjo dešinėje.

Liga dingo pati

Masačiusetso ligoninės gydytojų komanda nustatė, jog moteris turėjo simptomų, nurodančių, kad jos smegenų pakaušinės srities dešinioji pusė pažeista. Tai – dalis, atsakinga už vaizdinės informacijos iš kairės akies interpretavimą. Gydytojai aiškiai nenurodė, kas pažeidė smegenis, bet daugumos panašių pacientų priežastis būna širdies smūgis. Jie moteriai diagnozavo ateivio rankos sindromą, kuris apibūdinamas kaip nevalingi, nemalonūs, bet tikslingi rankos judesiai.

Visi simptomai pranyko po maždaug savaitės ligoninėje. Moteris ir vėl galėjo matyti kairėje esančius objektus bei kontroliuoti kairiąją ranką. Gydytojai tiesiogiai nepasakė, dėl ko simptomai dingo, bet jie pranešė, jog pažeistose smegenų dalyse sumažėjo gliukozės įsisavinimas.

Moteriai pasisekė, kad liga išnyko pati. Tai toli gražu ne visada nutinka ateivio rankos sindromui pasireiškus. Dažniausiai ši liga lieka neišgydyta, todėl žmonės turi rasti būdų susitvarkyti su nekontroliuojama galūne.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
Autoriai: Dorotėja Noreikaitė
(45)
(1)
(44)

Komentarai (5)