Alkoholis iš miltelių – ką apie tai žinome?  (6)

Vos prieš kelias savaites JAV paskelbta, kad „Palcohol“ išduotas leidimas šalyje prekiauti miltelių pavidalo alkoholiu. Ką žinome apie šiuos miltelius? Kokia grėsmė gali kilti žmonių sveikatai?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Miltelių pavidalo alkoholis – tai medžiaga, kuri sumaišyta su vandeniu būtų vartojama kaip įprastas skystas alkoholis.

Miltelių pavidalo alkoholis JAV įgijo „Palcohol“ vardą (angl. Powder Alcohol), greičiausiai lietuviškas tokio trumpinio atitikmuo būtų „Miltkoholis“ (nuo žodžio milteliai) arba verčiant paraidžiui iš anglų kalbos – „Palkoholis“.

Kas tai yra?

Įmonė, gaminanti miltelius, teigia, kad jų gamybos receptas yra paslaptis (dar viena priežastis abejoti produkto saugumu). Tačiau, paprastai tariant, tai yra dehidratuotas alkoholis, kuris yra sujungiamas su cukraus molekulėmis, bei kiti priedai. Teigiama, kad vienoje pakuotėje yra 80 kalorijų.

Sveikatos ekspertai išsakė susirūpinimą, kad miltelių pavidalo alkoholis gali būti daug lengviau prieinamas nepilnamečiams ir mažamečiams ir daug lengviau slepiamas arba vartojamas tose vietose, kur alkoholį vartoti draudžiama.

Leidimą prekiauti šiuo produktu JAV išdavė JAV alkoholio ir tabako mokesčių ir prekybos biuras. Kol kas leista prekyba keturių skonių produktais: degtinės, romo, kokteilio Comopolitan ir kokteilio Margarita. Nurodoma, kad vienos pakuotės turinį sumaišius su 177 ml vandens gaunamas alkoholinis gėrimas, kurio alkoholio tūrio koncentracija prilygsta originaliam gėrimui. Būtina paminėti, kad sumaišius medžiagas po to teks kurį laiką įnirtingai maišyti.

Teigiama, kad prekyba JAV šiuo produktu bus pradėta jau šią vasarą.

Vis dėlto nemažai JAV valstijų jau ėmėsi veiksmų, kad palkoholis būtų draudžiamas, tarp jų: Kolorado, Niujorko ir Rod Ailendo. Miltelių pavidalo alkoholis jau uždraustas Pietų Karolinoje, Luizianoje ir Vermonte. Šio produkto nebus galima parduoti ir Masačusetse, kur valstija alkoholį apibrėžia kaip skystį.

Įstatymų leidėjai JAV išreiškė susirūpinimą, kad miltelių pavidalu alkoholis gali būti daug paprasčiau transportuojamas ir vartojamas ten, kur tai daryti uždrausta. Tokio pavidalo produktą, kuris yra apmokestintas papildomais mokesčiais, daug paprasčiau gabenti ir kontrabandininkams.

Sveikatos ekspertai išreiškė susirūpinimą, kad dar didesnį pavojų gali kelti mėginimai miltelius vartoti ne tik maišant juos su vandeniu, bet ir įtraukiant juos per nosį. Jie vienareikšmiškai pabrėžia, kad tai būtų labai žalinga sveikatai.

Įmonė, kuri ketina pristatyti šį produktą JAV rinkoje, ginasi, kad palkoholį yra sudėtingiau paslėpti nei, pavyzdžiui, 50 ml alkoholio butelį, nes pakuotės išmatavimai yra 10×15 cm (penkis kartus didesnis nei butelio). Ji taip pat teigia, kad žmonės netrauks produkto per nosį, nes tai sukels skausmą, o įtraukti tiek miltelių, kiek yra sudarytų 40 ml alkoholinio gėrimo, užtruktų beveik valandą.

JAV alkoholis milteliais bus parduodamas nuo 21 metų amžiaus, jį įsigyti galios tos pačios taisyklės kaip ir skystą alkoholio formą.

Grėsmė išlieka

Nepaisant gynybos, Niujorko Zucker Hillside psichiatrijos ligoninės psichiatrijos skyriaus vadovo pavaduotojas dr. Scottas Krakoweris teigia, kad grėsmė jaunimui yra didelė. Anot jo, paaugliams gali būti patraukli miltelių su skoniu koncepcija.

„Jaunimas tam bus labai pažeidžiamas“, – teigė specialistas. Jo teigimu, didelė papildoma grėsmė kyla dėl to, kad žmonės gali nepaisyti instrukcijų, kaip maišyti miltelius su vandeniu. Tai yra dėti jų gerokai daugiau, maišyti su kitomis narkotinėmis medžiagomis, kas gali turėti labai liūdnų pasekmių.

Sveikatos specialistai taip pat išreiškė susirūpinimą, kad miltelių pavidalo alkoholis gali būti lengviau prieinamas mažamečiams, jei tėvai namuose nepasirūpins jo saugumu. Teigiama, kad paragavęs miltelių vaikas gali gauti tokią alkoholio dozę, kokia yra 40 ml gėrimo.

Milteliai, sugėrę burnos gleivinės drėgmę, virsta želės konsistencijos medžiaga ir sukelia deginantį jausmą. Nors tai turėtų atgrasyti vaiką nuo tolesnio miltelių vartojimo, alkoholį iš miltelių organizmas jau būtų įsisavinęs.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: alfa.lt
(25)
(0)
(25)

Komentarai (6)