Slapti kadrai: vištų gyvenimas paukštynuose (Video)  (10)

Artėjant Velykoms, neretas pirkėjas skuba išvengti eilių ir iš anksto apsirūpinti kiaušiniais. Švenčių stalui tarsi norisi išsirinkti tai, kas geriausia – deja, naujausias organizacijos „Tušti narvai" tyrimas atskleidžia, kad laimingų vištelių paveiksliukai ant kiaušinių pakuočių tėra fikcija, o tikrovę gamintojai mieliau nuo vartotojų nuslėptų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kovo mėnesį slapta nufilmuoti dviejų didžiausių Lietuvoje kiaušinius tiekiančių įmonių paukštynai.

Trumpame filmuke, sumontuotame iš slapta užfiksuotų kadrų, matoma nuo laukinių gyvūnų ir kritulių neapsaugota atmatų duobė paukštyno teritorijoje, į kurią sumesta aibė vištų lavonų, o taip pat negyvų vištų pilni, jokiu dangalu nepridengti atliekų konteineriai netoli kitam stambiam paukštynui priklausančios paukštidės.

Bet tai dar ne viskas; prieš akis slenka ir daugiau nemalonių, vartotojams paprastai nematomų vaizdų. Anot vienos žiūrovės komentaro „Tuščių narvų“ „Facebook“ puslapyje, eilių eilės suvargusių vištų prigrūstų narvų jai priminė „gyvūnų holokaustą“.

Vaizdo įrašuose užfiksuoti vaizdai – iš „Vievio paukštyno“ ir UAB „Zujų paukštyno“ filialų. VMVT duomenimis, abiejose įmonėse kartu sudėjus vienu metu laikoma truputį daugiau nei milijonas vištų (iš viso Lietuvoje jų vienu metu auginama 2,33 mln.).

Anot VšĮ „Tušti narvai“ atstovės G. Enciūtės, Lietuvoje tebevyrauja įsitikinimas, kad mūsų šalyje paukščiai auginami „tradiciškai ir gražiai“, ne vienas lietuvis tebesinešioja kaime pas močiutę susikurtą vištidės įvaizdį ir neturi progos įsitikinti, kad prekybos centruose parduodami kiaušiniai dažniausiai atkeliavę iš visai kitokio pobūdžio fermų.

Iš tiesų apie 96 proc. Lietuvoje pardavinėjamų kiaušinių padeda vištos, laikomos narvuose (tokių kiaušinių pakuotės žymimos skaičiumi 3; vištų, kurios laikomos ant kraiko – žymimos skaitmeniu 2.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(33)
(17)
(16)

Komentarai (10)