Vaistas, kuris gali pagydyti, nunuodyti arba išvesti iš proto  (18)

Internete galima rasti ne vieną istoriją, kaip šis „vaistas“ pagydė tam tikras ligas. „Prieš kelis metus sirgau gripu: temperatūra didžiausia, gerklę skaudėjo. Vaistai greitai nesuveikė, tai draugė man pasiūlė rupūžės užpilo. Na, skonis šlykštus, bet rezultatas stulbinamas. Pasveikau greitai“, – rašė internautė diskusijų forume.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pavasarį kai kurie žolininkai skuba į sodybas ieškoti rupūžių ir iš jų gamina užpiltines. Teigiama, kad rupūžės užpilai gydo įvairias ligas, tačiau specialistai įspėja, kad toks gydymo būdas yra labai pavojingas, o ir jo nauda neįrodyta.

Vis dėlto, buvo ir tokių, kuriems šis „vaistas“ nepadėjo. Ar verta žudyti varliagyvius dėl senų, liaudies medicinos vaistų?

Gydo anginą?

Žolininkė Dominika Balčiūnė teigė, kad rupūžių užpilai pirmiausiai vartojami nuo anginos, tačiau galbūt gydo ir vėžį.

„Pirmiausiai rupūžės gydo anginą, mes turime visi streptokoko bakterijų, kurios išlenda laikui bėgant. Jau tokiu laiku ir aš ieškosiu sodyboje rupūžių, jos jau išlindusios ir reikėtų jų ieškoti, kol gegutė dar neužkukavo. Žinoma, tai yra žudymas, tačiau žmogus jeigu nori gyventi, kiekvieną dieną kažką žudo. Kai iškyla pūlinga angina, reikia gerti užpiltinės vieną arbatinį šaukštelį, apvertus galvą gargalioti ir išspjauti, nuryti jos nereikia. Aš esu davus šio vaisto savo dukrai ir iš tiesų labai padėjo, gal už poros dienų ligos neliko, nors buvo labai baisi, pūliuojanti angina“, – pasakojo D. Balčiūnė.

Anot pašnekovės, svarbiausias dalykas rupūžę pagavus, ją gerai nuprausti, įpilti į stiklainį vandens, įdėti žolių, kad ji visus gamtinius reikalus atliktų. Kai kurie žmonės tiki, kad rupūžės išgydo ir vėžį, tam žolininkė irgi turėjo receptą.

„Tokie dalykai yra, bet reikia gerti lašais, pradedant nuo vieno lašo ir gerti iki penkiolikos lašų, o po to mažinti. Šalia to reikia naudoti visus kitus augalus. Žinoma, kad viena rupūžė niekam neišgydys vėžio“, – sakė D. Balčiūnė.

Nuodingas ir pavojingas dalykas

Lietuvos medicinos ir farmacijos muziejaus direktorius Tauras Mekas niekam nerekomenduoja gydytis tokiais savadarbiais preparatais ir teigia, kad jie yra pavojingi.

„Senovėje toks dalykas buvo naudojamas, bet dabar jeigu pradėjus pasakoti, žmonės pradės tas rupūžes gaudyti ir žaloti, tai yra nuodingas dalykas, kuris tinka ne visiems. Prisimenu vieną istoriją, kaip 1987 metais dar tik atsidarė muziejus ir atvažiavo kažkoks korespondentas rusas iš „Komjaunimo tiesos“. Tada aš papasakojau apie tai, kaip žmogaus kaukolė naudojama epilepsijos gydymui, jis parašė, kad naudojami vėžlio šarvai. Baigėsi tuo, kad gavome daugybę laiškų, grasinimų ir žmonės prašė atsiųsti receptą, kaip tą vėžlį naudoti. Vienam tokie vaistai yra juokas, kitam galbūt paskutinė galimybė išgyventi, paskutinis šiaudas, o rupūžės iš dalies susijusios su onkologiniais dalykais, todėl suteikti žmonėms tokios vilties negalima“, – sakė T. Mekas.

Be to, specialistas pasakojo, kad net senovės knygose toks gydymosi būdas aprašytas kaip pavojingas.

„Lietuvių tradicinėje medicinoje būdavo naudojamas rupūžės nuoviras kvėpavimo takų ligoms ir peršalimui gydyti. Visur būdavo parašyta, kad jeigu vaikui duosi per didelę dozę nuoviro, gali jam atimti protą ir niekas to nebesugrąžins. O niekas nesako, kokia yra maža dozė. Tradicinėje lietuviškoje medicinoje apskritai mažai nuodingų dalykų buvo naudojama, taigi toks įspėjimas skamba rimtai. Tai yra labai pavojinga ir niekada nedrįsčiau patarti kitiems naudoti jį gydymui“, – kalbėjo T. Mekas.

Anot pašnekovo, savigyda yra pavojingas dalykas, o tuo labiau nuodingomis medžiagomis. Tam yra gydytojai ir vaistinės. Jeigu kažkam būtinai reikia to užpilo, jam turi būti paskirta gydytojo priežiūra.

Populiacijai įtakos neturi

Vilniaus universiteto Gamtos mokslų fakulteto Zoologijos katedros laborantas, Lietuvos herpetologų draugijos atstovas Tadas Bujanauskas teigė, kad kai kuriems gali atsirasti nemalonūs požymiai.

„Pasižiūrėjus iš biologinio požiūrio, populiacijai didelės žalos nuo to nėra, nes paimti kelias rupūžes, kai Lietuvoje jų populiacija gana gyvybinga, nebūtų didelė žala gamtai. Tačiau galbūt teko girdėti, kad jeigu paimi rupūžę į rankas, atsiranda karpos. Jos turi liaukas šalia galvos, kur yra nuodingos medžiagos ir žinduoliams, kurie jas valgo, ten esantys cheminiai junginiai gali sukelti vimdymo efektą. Tokia yra jų gynyba nuo plėšrūnų“, – pasakojo mokslininkas.

Anot jo, rupūžės iš specialių liaukų išskiria junginius, kurie gali dirginti žmogaus odą: „Nežinau, kiek būtų norinčių jas laižyti, bet tuomet galbūt ir vimdytų žmogų. Bet aš visą gyvenimą dirbu su jomis ir nejaučiu nei odos dirginimo, nei kitų komplikacijų.“

Tuo tarpu Antakalnio poliklinikoje šeimos gydytojos praktika užsiimanti Genovaitė Neverauskienė dviprasmiškai vertino šį metodą ir teigė, kad tai greičiausiai tik placebo efektas.

„Labai dažnai žmonės užpiltinėmis gydosi skrandžio ligas, opas, o tai yra labai pavojinga. Alkoholis tik pablogina simptomus, padidina uždegimą ir liga gali paūmėti, tačiau visai kitas atvejis yra su vėžininkais. Jiems užpiltinės suteikia vilties, nuramina, sumažina stresą ir lengviau atsigauna organizmas. Gal ir dėl alkoholio. Mokslas to niekaip negali paaiškinti, bet tokios priemonės kartais suveikia. Tikriausiai tai placebo efektas“, – kalbėjo gydytoja.

Vis dėlto, nors specialistų nuomonės apie tokį elgesį su gyvūnais ir išsiskiria, baudų už rupūžių rinkimą ir naudojimą užpiltinėms dėl populiacijos gausos nėra numatyta.

Parengė Birutė Davidonytė

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Grynas.lt
Grynas.lt
(11)
(2)
(9)

Komentarai (18)

Susijusios žymos: