Vienintelė viltis: paskutinį šiaurės baltąjį raganosį saugo 40 sargybinių  (9)

Kenijos draustinyje „Ol Pojeta“ sargybiniai kasdien rizikuoja savo gyvybe ir dieną bei naktį saugo raganosį, vardu Sudanas, nuo brakonierių, kuriuos vilioja kylančios raganosio rago kainos.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Paskutinio pasaulyje likusio šiaurės baltojo raganosio patino ragas pašalintas dėl jo paties saugumo, tačiau to nepakanka jam apsaugoti. Gyvūną kiaurą parą taip pat prižiūri 40 ginkluotų sargybinių. Tai paskutinis bandymas išgelbėti šią nykstančią rūšį, rašo „The Daily Mail“.

43 metų raganosis gali sulaukti 50 metų. Jis yra paskutinė viltis, kad pasaulį išvys šiaurės baltojo raganosio jaunikliai.

2008 metais Sudanas ir dvi jo rūšies patelės buvo atgabenti iš Čekijos zoologijos sodo į „Ol Pojeta“ draustinį, kurio specializacija yra raganosiai. Jie saugomi būtent šiame draustinyje dėl sėkmingai čia įvykdytos juodųjų raganosių veisimo programos.

Tikėtasi, kad šis perkėlimas paskatins raganosius poruotis, tačiau kol kas visi bandymai buvo nesėkmingi. Projektą ištiko dar vienas smūgis, kai antrasis šiaurės baltojo raganosio patinas draustinyje mirė praėjusį spalį. Pasaulyje liko tik penki šiaurės baltieji raganosiai, o šie trys raganosiai Kenijoje yra ypatingame pavojuje.

„Pasaulyje kylant raganosio rago ir dramblio kaulo kainoms, susiduriame su daug bandymų brakonieriauti. Dažniausiai mums pavyksta su jais susidoroti, tačiau kasdien rizikuojame savo gyvybe“, – pasakojo vienas iš sargybinių.

Kainos sparčiai kyla

Tai graudus galas rūšies, kuri klajojo po visą Afrikos širdį – nuo pat pietuose esančios Čado Respublikos per Kongo Demokratinę Respubliką iki Sudano.

Šiek tiek daugiau nei prieš pusamžį šių raganosių Afrikoje buvo net du tūkstančiai. Bet jau 1984 metais jų liko vos 15. Tuomet susirūpinę gamtosaugininkai sugebėjo per beveik dešimtmetį gyvūnų skaičių padidinti iki 30.

Deja, tada prasidėjo brakonieriavimo karštinė ir visas draustinis buvo ištuštintas. Paskutiniai gyvi šiaurės baltieji raganosiai buvo pastebėti 2006 metais. Šios rūšies išnykimą pakurstė raganosio rago poreikis Tolimuosiuose Rytuose. Ten tikima, kad jis gydo nuo keleto ligų.

Tarptautinio gyvūnų gerovės fondo duomenimis, 1990 metais raganosio rago kaina siekė nuo 170 Jungtinės Karalystės svarų (237 eurų) iki 541 svaro (755 eurų) už kilogramą.

Bet raganosių pasaulyje lieka vis mažiau, todėl šiais laikais ji siekia nuo 40 tūkst. svarų (55,7 tūkst. eurų) iki 47,3 tūkst. svarų (66 tūkst. eurų) už kilogramą.

Draustinio, kuriame laikomas Sudanas, darbuotoja teigė, kad būtent dėl šios priežasties pašalino raganosio ragą. Jie tikisi, kad be rago brakonierių jis nedomins.

Trūksta lėšų

Vis dėlto saugoti raganosius kainuoja labai daug. 40 sargybinių komandai išlaikyti reikia 75 tūkst. svarų (104,6 tūkst. eurų) per pusmetį.

Dažniausiai šiuos pinigus draustinis gauna iš turizmo. Bet pastaruoju metu Kenijoje siaučiantys neramumai ir Ebolos, kurios židiniai yra už tūkstančių kilometrų, baimė atbaido turistus. Todėl nuo šiol tikimasi pinigus surinkti iš savanoriškos žmonių paramos.

„Šie sargybiniai yra perėję geriausius mokymus ir aprūpinti moderniausia įranga. Jie turi viską nuo naktinio matymo akinių, navigacinių sekimo sistemų iki sekimo komandos ir šunų pagalbininkų“, – rašė draustinio darbuotojai.

Darbuotojai tikino, kad sumokėti šiai sargybinių komandai yra labai sunku, tačiau būtina norint apsaugoti paskutinį šiaurės baltojo raganosio patiną. Todėl jie prašo visų žmonių paramos.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
Autoriai: Eglė Tamošauskaitė
(26)
(0)
(26)

Komentarai (9)