Kuris iš šių identiškų kamuolių sunkesnis? (Video)  (13)

Kasdienė fizika vėl verčia laužyti galvą


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Taigi, užduotis tokia – jei ant svarstyklių padėsite du vienodus indus ir pripylę į juos po vienodai vandens, į vieną panardinsite stalo teniso kamuoliuką, o kitame – tokio pat dydžio sunkesnį akrilinį kamuoliuką, į kurią pusę nusvirs svarstyklės? Ši užduotis, pateikta naujausiame Veritasium laidos epizode, atrodo paprasta, bet užkulisiuose vykstanti fizika – nuostabi.

Prieš spėjant, svarbu turėti omenyje, kad abu kamuoliukai yra vienodo dydžio ir formos, tačiau lengvesnysis pritvirtintas prie indo dugno taip, kad plūduriuotų paniręs, o sunkesnysis, kad laikytųsi tokiame pat aukštyje, pakabintas ant siūlo.

Jei galvojate taip pat, kaip aš, tikriausiai spėsite, kad nusileis mėgintuvėlis su sunkesniu kamuoliuku. Juk viskas paprasta, taip? Tačiau abu kamuoliukai pagal Archimedo dėsnį, išstumia tokį patį kiekį vandens, tad gal svarstyklės liks pusiausviros? Bet, kaip jau būna su fizika, nikas nėra taip paprasta, kaip atrodo iš pirmo žvilgsnio, ir čia veikia daug kitų jėgų.

Nenorime per daug išduoti, nes Veritasium viską puikiai paaiškina šiame sprendimo vaizdelyje. Bet pateiksime mažą užuominą: reikėtų galvoti ne tik apie išstumto vandens kiekį, bet ir tą vandenį veikiančios jėgos dydį.

Pažiūrėkite filmuką ir išbandykite savo fizikos žinias:


Fiona Macdonald
www.sciencealert.com

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Input.lt
Input.lt
(23)
(2)
(21)

Komentarai (13)