Gintare įstrigęs plėšrus tarakonas iš dinozaurų eros  (5)

Šis egzotiškas, maldininką primenantis tarakonas, gyvenęs drauge su dinozaurais, įstrigo gintare maždaug prieš 100 milijonų metų. Jis priklauso išnykusiai plėšrių tarakonų šeimai, medžiojusiai naktimis.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Peteris Vršanský'is iš Geologijos instituto Bratislavoje, Slovakijoje, ir jo komanda, tyrusi šį vabzdį, sako, kad jo ilgas kaklas, leidžiantis laisvai sukiotis galvai ir neįprastai ilgos kojos rodo, kad jis aktyviai ieškojo grobio. Vabzdžio Manipulator modificaputis fosilija buvo atrasta kasykloje Noije Bum, Myanmare.

Per ankstyvąjį kreidos periodą, kai jis gyveno, išsivystė keletas plėšrių į tarakonus panašių vabzdžių linijų. Iki mūsų dienų išliko tik viena: vabzdžiai maldininkai (lot. Mantodea), kurių priekinės kojos panašios į šios fosiilijos, ir yra artimi tarakonų giminaičiai.

Šis pavyzdys yra vienas iš dešimčių šiame regione randamų užkonservuotų vabzdžių, ir tai yra svarbiausia dinozaurų amžiaus gintaro radimvietė pasaulyje, sako Vršanský. Daugelyje didelių gintaro gabalų yra sveikų suaugusių vabzdžių, kurie turėtų padėti atkurti gyvūnų ir jų ekosistemos istoriją.

Žurnalo nuoroda: Geologica Carpathica, DOI: 10.1515/geoca-2015-0015


Mico Tatalovic
New Scientist

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Input.lt
Input.lt
(43)
(0)
(43)

Komentarai (5)