Geriausi iš geriausių: paskelbti 2014 metų mokslinių vaizdo įrašų nugalėtojai (Video)  (1)

Pirmame vaizdo įraše užfiksuota, kaip vystosi zebrinės danijos šoninė linija – savotiška vidinė ausis. Naudodami atvaizdavimo techniką, vadinamą selektyviąja plokštumos apšvietimo mikroskopija, kuri šviesos lapais apšviečia subląstelinius procesus, mokslų daktarė Mariana Muzzopappa ir Jimas Swogeris šiais metais laimėjo „Nikon“ Mažojo pasaulio judesio fotomikrografijos konkursą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Šis jų darbas buvo vienas iš šimtų, pateiktų šiam konkursui, kuris siekia išryškinti naujausias mokslinio atvaizdavimo technikas.

Antroji vieta atiteko mokslų daktarui Douglasui Clarkui, kuris pasitelkė poliarizuotą šviesą, kad sukurtų pagreitinto judesio filmuką, rodantį, kaip ant tirpalo, prisodrinto kofeinu, formuojasi mikroskopiniai kristalai. D. Clarko filmukas 20 minučių trunkantį kristalizacijos procesą sutrumpina iki 40 sekundžių.

Trečios vietos garbė atiteko mokslų daktarui Johnui Hartui už detalizuotą žvilgsnį į naftą, plūduriuojančią ant vandens paviršiaus. Šiame vaizdo įraše matyti, kaip vandens klanas, kurio gylis prilygsta žmogaus plauko apimčiai, lėtai garuoja, o iš naftos susiformuoja didesni lašeliai.

Mikroskopinis žvilgsnis į skysčių dinamiką gali pasiūlyti mokslininkams užuominų, kaip ateityje geriau kovoti su išsiliejusia nafta.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(19)
(0)
(19)

Komentarai (1)