8 keisti dalykai, kurie kūnui nutinka po mirties  (0)

Dažnai svarstome, kas žmogaus laukia po mirties. Nors žmonės dažnai ginčijasi dėl pomirtinio gyvenimo egzistavimo, mokslininkai gali gana tvirtai atsakyti, kas nutinka mirusiojo kūnui.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pateikiame 8 dalykus, kurie atsitinka kūnui po mirties.

Atrodo, kad plaukai ir nagai auga

Dauguma yra girdėję, kad plaukai ir nagai auga net mirus. Jie iš tikrųjų neauga, bet sukuriama tokia iliuzija. Mirusio žmogaus oda išsausėja, todėl atidengiama didesnė nago bei plauko dalis. Būtent dėl šios priežasties mirusiojo nagai ir plaukai atrodo ilgesni, nei tada, kai jis buvo gyvas.

Kūnas tampa kietesnis

„Raumenys po mirties sukietėja, nes iš organizmo dingsta adenozino trifosfatas, cheminė medžiaga, atsakinga už raumenų atsipalaidavimą po susitraukimo, – aiškino Judy Melinek, teismo medikė. – Adenozino trifosfatą gamina raumenų ląstelės. Kai žmogus nustoja kvėpuoti, nutrūksta ir jų gamyba. Būtent dėl to sukietėja raumenys.“

Veidui tai nutinka praėjus nuo 2 iki 4 valandų, o didesnėms raumenų grupėms – po 6 ar 12 valandų. Kūnas atrodo labiau atsipalaidavęs, kai raumenys po dienos ar dviejų ima irti.

Nesulaikomas šlapimas ir išmatos

Visi mirusio žmogaus raumenys atsipalaiduoja. Ne išimtis ir raumenys, sulaikantys šlapimą ir išmatas. Jei mirusio žmogaus organizme jų likę, tikėtina, kad viskas ištekės.

Tačiau tai įvyksta palengva – išmatas prievarta išstumiantys raumenys nebėra gyvi.

Dingsta visos raukšlės

Laidotuvių namų savininkas Jeffas Jorgensonas teigia, kad žmogui mirus dingsta ir įtampa iš raumenų. Jie atsipalaiduoja ir nustoja traukti veido odą, todėl išsilygina raukšlės. Tai – ta pati priežastis, dėl kurios veikia botoksas.

Tiesa, seno žmogaus oda vis vien bus sukritusi.

Kartais galima girdėti dejones

Mirusio žmogaus plaučiuose lieka oro. Jei krūtinė patiria spaudimo, pavyzdžiui, kažkam ridenant ar judinant velionio kūną, oras gali pasiekti ir suvirpinti balso stygas. Dėl to gali pasigirsti dejonės, aimanos, urzgimas ar cypiantys garsai.

Nors legendos apie kalbančius kūnus dažnos, iš burnos nepasigirs jokio garso, jei palaikai nejudinami.

Kai kurios kūno dalys gyvena toliau

„Kai žmogus nustoja kvėpuoti, o jo širdis nebeplaka, organai ima mirti, – sakė J.Melinek. – Tačiau ne visos ląstelės žūva iš karto. Yra laiko tarpas, per kurį žmogų galima atgaivinti. Organų transplantacijai jis dar didesnis .“

Tokius audinius kaip akies rageną, odą, kaulų čiulpus ir net širdies vožtuvus galima persodinti kitam asmeniui praėjus 15 valandų po to, kai žmogus nustoja kvėpuoti.

Ant odos atsiranda dėmių

Kai širdis nustoja plakti ir nebevarinėja kraujo po organizmą, jis suteka į žemiausiai esančią kūno dalį. Jei mirusysis sėdėjo, ta kūno dalis būtų pėdos. Gulinčiam ant nugaros kraujas sutekėtų į nugarą.

Jei kraujas toje padėtyje išbūna 12 ar daugiau valandų, odos spalva pasikeičia visam laikui.

Žarnyno bakterijos tampa nevaldomos

Virškinimui ir imuninei sistemai padedančios žarnyno bakterijos po mirties pasklinda po visą organizmą.

„Bakterijos iš žarnyno ir kvėpavimo trakto patenka į kraujotakos sistemą, o iš ten pasklinda po visą organizmą,“- teigė J.Melinek.

Būtent todėl miręs žmogus įgauna kitokį kvapą.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
Autoriai: Dorotėja Noreikaitė
(61)
(3)
(58)

Komentarai (0)