Ką apie sveikatą ir gyvenimo trukmę pasako rankos paspaudimas?  (0)

Pasak mokslininkų, rankos paspaudimas gydytojui apie paciento sveikatą gali pasakyti daugiau nei kraujospūdžio pamatavimas ir netgi perspėti apie gresiančią ankstyvą mirtį.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Atrasta, kad tiems, kurie ranką spaudžia silpnai, yra didesnė infarkto ar insulto rizika. Tai taip pat gali perspėti apie sunkią ligą ar net ankstyvą mirtį. Mokslininkai teigė, jog kuo silpniau žmogus spaudžia ranką – tuo didesnis pavojus jam gresia.

„Tai gali būti nebrangus ir lengvas būdas patikrinti, ar žmogui yra pavojus mirti anksčiau laiko arba susirgti širdies ligomis, – sakė tyrimo autorius Darrylas Leongas iš Ontarijo. – Reikia daugiau tyrimų, kad nustatytume, ar pastangos sustiprinti raumenis gali padėti išvengti šio pavojaus.“

Susilpnėjusius raumenis mokslininkai jau anksčiau siejo su galima ankstyva mirtimi, neįgalumu ir liga, net jei kitų simptomų nesimato. Šiuo tyrimu bandyta išsiaiškinti, ar vien iš rankos spaudimo tvirtumo galima spręsti apie žmogaus sveikatą.

Veiksmingiau nei kraujospūdžio matavimas

Apie 140 tūkst. žmonių iš 17 skirtingų šalių nuo 35-ies iki 70-ies metų amžiaus buvo stebimi 4-erius metus. Spaudimo tvirtumas buvo matuojamas specialiu prietaisu, kuris nustato delno ir dilbio raumenų stiprumą. Paaiškėjo, kad jei spaudimo stiprumas sumažėdavo 5 kilogramais, rizika mirti nuo širdies ligų padidėdavo 17 proc.

Sąryšis išliko net atsižvelgiant į tokius faktorius kaip amžius, fizinis aktyvumas, rūkymas ir alkoholio vartojimas: „Spaudimo stiprumas geriau nei kraujospūdžio matavimas leido atspėti mirties dėl širdies ligų grėsmę,“- teigė mokslininkai.

Mirtingumas nuo širdies smūgio ar vėžio buvo didesnis, jei žmogus negalėjo stipriai sugniaužti rankos. Tai leidžia manyti, kad raumenų stiprumas gali padėti nuspėti, ar sunkia liga sergantis žmogus mirs, ar išgyvens.

Pasak ankstesnių tyrimų, ryšys tarp rankos stiprumo ir gyvenimo trukmės galioja ne tik senesniems, bet ir vidutinio amžiaus bei jauniems žmonėms.

Profesorių Avano Aihie'o Sayero ir Thomaso Kirkwoodo nuomone, silpnesnis rankos paspaudimas gali perspėti apie spartėjantį senėjimą.

„Šio tyrimo rezultatai įdomūs, bet jis nepaaiškina, kaip rankos stiprumas susijęs su širdies ligomis, – sakė slaugos specialistė Doireann Maddock. – Reikia daugiau tyrimų.“

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
Autoriai: Dorotėja Noreikaitė
(21)
(8)
(13)

Komentarai (0)