Šiurpi tiesa apie bites: kodėl miršta ištisos jų kolonijos?

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

immortallt 2015-06-01 10:47
Nu parašėt įžangą, kur likęs straipsnis?
vytautas50 2015-06-01 12:12
Shinigami 2015-06-01 13:29
Tai neleisk savo bičių į mano lauką. Kur problema?
sloggi 2015-06-01 13:33
Manau jai rastum sprendima kaip tai padaryt tau padekotu dauguma bitininku, tik kazi poto kai kokius augalus nebeapdulkins ar nepradesit verkti, kad derliaus nera?
lizunas 2015-06-01 13:57
Esmė ta, kad ūkininkas turi perspėti prieš parą apie busimą purškimą, kad bitininkas tą rytą uždarytų visus avilius ir pasirūpinti didesne ventiliacija. Bet dėja to nėra... Tarkim mano krašte ūkininkas aplink daug hektarų išpurškė srutomis, ir neskubėjo tų laukų aparti, nors įstatymuose nurodyta, kad tai reikia padaryti per 2 paras (jei gerai pamenu). O tie laukai ruduojantys buvo visą savaitę, kvapas nepakenčiamas, net bitės neskrido iš avilių... Buvo dėl to pranešta ir gamtosaugininkai nei kiek neskubėjo į tai reaguoti.... Tai vien dėl to, kad tos bitės praranda savo šeimos kvapą. Nes tarkim kai sujunginėji spiečius, juos apipurški sirupu, jog kvapas tas pats visų bičių būtų ir gražiai visos sugyvena, jokių kovų nelieka.
immortallt 2015-06-01 14:25
Šiaip pesticidai bitėms kenkia šiais laikais daug mažiau. Tie patys nikotinoidai, kurių naudojimą apribojo yra daug mažiau kenksmingi už prieš tai naudotus insekticidus. Problema ta, kad pesticidai silpnina imunitetą, o ne bites nužudo. Kartu su parazitais, įvairovės trūkumu ir maru jos ir krenta. O šiaip Varoe mite randama beveik visose kolonijose išmirusiose. Yra ir kiek senesnis lietuvio bitininko bėdos aprašymas.
Arthuras 2015-06-01 16:04
Taip dirba Lietuvos biudžetininkai. Arba kitaip - veltėdžiai...
PupuDede 2015-06-01 16:43
Keistai skamba chemikalai nezudo tik susilpnina imuniteta. Tai ir aids tada visiskai pofik. Pagrindinė mirtis CHEMIKALAI. Išsiaiškino kad naudotas beicas cukrinių runkelių sėkloms apvelti buvo mirtis bitėms. Nes padarytas cukrus iš tų runkelių o po to sušertas bitėms buvo nuodas. Greitu laiku ūkininkai samdys bitininkus kad tik nuvežtu savo avilius prie jų laukų, nes greit pajus derliaus skirtumus.
immortallt 2015-06-01 16:52
ot atėjo dar vienas trolis. H2O distiliavimo principu nuodas ar ne? Nu gi chemikalas. O kalio cianidas susintetintas nuodas, bet iš vyšnių kauliukų bus maisto papildas? Beicas... ne beicas, neonikotinoidais dengia ir jo poveikis nėra galutinai nustatytas. Europoje jo naudojimą apribojo 2-3 metams, po to žiūrės ar keičiasi situacija. Greičiausiai situacija nepasikeis. Bet tu pats pagalvok, sunaudoja ~20-100x mažiau pesticidų ir tik <1mm storio danga padengia sėklą. Jinai iššauga į runkelį, ir bitės nusinuodija, kai iki tol naudojo toksiškesnius insekticidus ir varydavo didesnius kiekius. Pesticidai šiuo atveju lemia mažą dalį, ligos ir parazitai pirmoje eilėje. Beje, neonikotinoidus kol kas apribojo tik Europa. JAV jau senai bitininkam mokami pingai, kad bičių avilius atvežtų. Pasidomėk prieš rėkdamas.
PupuDede 2015-06-01 16:59
Troli tu troli senai jau issiaiskino ir uzdraude ))) O tu uzsikresk aids juk tai nieko tau nepadarys, tik imunitetas nukris. Esi bendraves bent su vienu bitininku? Ant kiek turi buti prisiedes grybu kad taip mastytum ???
immortallt 2015-06-01 22:03
Ne uždraudė, o 2 metams apribojo jų naudojimą. Po to žiūrės rezultatus ar uždraus, ar ne. AIDS liga, nikotinoidai - cheminė medžiaga. Imunitetą silpnina pvz prasta mityba, bet tai nereiškia, kad imuniteto nelieka. Skirk du skirtingus dalykus. Ai bet kam skirti, tada negalėsi pasijausti protingu iškraipydamas ką kiti žmonės sako.
Katė 2015-06-01 22:17
immortallt ir co yra gausiai plaukų laką vartojančių, actą garinančių eurovatnikų būrelis, rašantis adekvačius tekstus - atseit viską jie žino, visais klausimais yra teisūs, o bitę yra matę paveikslėliuose. Taškuotus grybus naudojo jų tėvai, šiuolaikinis jaunimas vartoja plaukų laką.
immortallt 2015-06-02 08:16
Apribojimas, ne uždraudimas 2 metams: http://ec.europa.eu/food/archive/animal ... ids_en.htm USDA report'o santrauka: http://science.time.com/2013/05/07/beep ... -know-why/ Originalas: http://www.ars.usda.gov/News/docs.htm?docid=15572 O kuo čia remiasi tokie kaip Katė? VBS? Vieni darbe nugarą lanksto, kitiems domėtis reikia didžiąja dalimi ekonomikos.
vytautas50 2015-06-02 08:29
immortallt 2015-06-02 08:51
vytautai, jei pasaulyje dabar užaugintume tik 1/3 maisto, kurį dabar turime bei iki pavasario išlaikytume tik dar apie pusę, jaustumeisi geriau? Niekas nesako, kad pesticidai yra gerai, bet nereikia ir hyperbolizuoti bei kaltę suversti visą. O tau turbūt būtų geriau, jei pesticidus uždraustų, bitės tada vis tiek kristų kaip labai, bet tada sakytum, kad vis tiek pesticidai buvo kalti, nes prieš 10-metį juos naudojo ir jos dar prisimena? Insekticidai žmogaus nenužudytų, jei ne arklinė dozė. Arklinė dozė ir vandens pavojinga. O šiaip susivaryk į veną Kalio ar Magnio 10x normos - numirsi. Jei kalio ar magnio trūks - numirsi. Tad nepradėk apie ekstremumus kalbėti. O visų nuodų poveikis būtent priklauso nuo koncentracijos. Dauguma vaistų realiai veikia nuodų pagrindu. Maža dozė gydo, didelė užmuša.
vytautas50 2015-06-02 09:45
immortallt 2015-06-02 10:10
Vytautai, tai kad didelė dalis mūsų ūkininkų atsilikę nuo pasaulio, tai nereiškia, kad same shit visame pasaulyje. Mūsų ūkininkai dar iki 3x atsilieka nuo pasaulio lyderių žemės ūkyje. Bet pvz auginant bulves sėjomaina turėtų vykti kas bent 21 metus arba dar rečiau. Vis dažniau kalbama apie auginimą kelių kultūrų grūdų viename lauke, tai yra kelios veislės rūgių iškart, sėjant sumaišius. Bet tai ne esmė. Sėjomaina neatstoja chemijos ir tave senelių išauginamas derlius buvo geriausiu atveju 2x mažesnis nei dabartinis. Kinai jau bandė ekologinį ūkį padaryt. Badu vos neišmirė. Alternatyva pesticidams galėtų būti ateityje pigūs žemės ūkio robotai, kurie važiuotų laukais, kiekviena piktžole ar parazitu pasirūpintų atskirai arba pesticidais, arba pvz naudojant lazerio impulsus. Deja kol kas tai žiauriai per brangu būtų, bet technologinis progresas viską gali pakeisti. Taip pat didieji augintojai naudoja purkštuvus, kur purškiama itin tiksliai, nesudaroma drift-mist bei nepurškiama 2x toje pačioje vietoje, nes jei ir važiuoja dalis purkštuvų per tą pačią vietą, jie tiesiog išjungiami. Ribos yra, bet jos dar labai toli pesticidų ir žemės ūkio našume. Pvz GMO produktai labai stipriai sumažina insekticidų poreikį, nes išskiria natūralią medžiagą, kuri baido vabzdžius. Sukuria ir atsparumą herbicidams, tad jų tiesiog neima į save augalai. Taip pat vaismedžiams ir pan naudojami lure-and-kill tipo pesticidai, kur paliekami masės gabaliukai ant medžio ar šalia, bet neužteršiamas gruntas ar vaisiai.