Kas mus verčia bijoti GMO?

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

lucy 2015-06-18 21:02
Durnų, niekuo nepagrįstų scareware tipo straipsnių gausa sukelia bulvėms baimę dėl GMO.
sielinas 2015-06-18 21:07
Teks susitaikyti ekologinio šūdo propaguotojams ir pakeisti požiūrį, nes žemė neišmaitins didėjančio burnų skaičiaus.
hamann 2015-06-18 21:47
http://www.ted.com/talks/pamela_ronald_ ... anguage=en
Kilgoras Trautas 2015-06-19 00:28
Visiškai diletantinis straipsnis! Bandysiu paprastai Niekas ir neginčija, kad GMO kenkia tiesiogiai. Esmė, kad 90% ar daugiau GMO kuriama tam, kad padidinti derlių, o principas toks: 1.Sukuriamas GMO toks, kad butu atsparus tam tikriems chemikalams (herbicidams), kaip taisyklė "roundupui" (augalu naikinimo chemikalas). 2. Auginama GMO ir, kad ne užsiveistu piktžolės ir nesumažintu derliaus purškiama "Roundupu". Roundupa augalas pasisavina per lapus ir žusta, o GMO nežusta, bet Roundupo petsaku GMO produktuose galima aptikti ir po labai ilgo laiko. O kokios pasekmės žmogui nuo "Roundupo" ir nevienai kartai galima pagooglinti "Agent orange" t.y. vienas ir taspats. https://www.google.com/search?q=agent+o ... 20&bih=934 O GMO skonio ar vertės savybėms pagerinti sudaro menkai nereikšminga dali. Taip, kad GMO reikia bijoti dėlto, kad su juo gali gauti ir to, ko nepageidauji
UTF16 2015-06-19 00:53
Jūsų vienas nereikšmingas aspektas yra, na… nereikšmingas, neįtikinantis ir diletantinis. Tik jau nepasakokite, kad pasaulyje naudojamas tik vienas vienintelis herbicidas ir visi GMO yra tik dėl jo.
keturi 2015-06-19 11:20
Siame straipsnyje nepaaiskinti du dalykai - kuom yra zalingi GMO ir kam apskritai reikia auginti GMO, jei auga ir iprastos kulturos, o visuotinio bado planetoje yra, o badaujantys regionai badauja ne del to kad neauga iprasti augalai, o del karo. Kodel GMO kenksmingi - ogi todel kad jie atsparus kenkejams, tiksliau is tiesu jie neatsparus kenkejams, bet atsparus nuodams kuriais nuodijami kenkejai. Butu gana kvaila manyti kad apipylus augala nuodais kuriams jis atsparus, jie nepateks i augala, o veliau jau ir i zmogaus organizma. Siuo metu placiausiai tokiams nuodijimui naudajamas roungup, moksliniai tyrimai rodo kad jis sukelia ne tik vezi bet ir genetinius apsigimimus, tai skanaus jums GMO.
UTF16 2015-06-19 11:49
JAV aplinkosaugos tarnyba laikosi dar griežtesnės nuomonės – net visą gyvenimą maitinantis tik glifosfatais išpurkštais augalais nebūtų praktiškai jokio poveikio sveikatai.
bmk1245 2015-06-19 11:52
)
peeplt 2015-06-19 11:56
Jai bijoma ne pacio GMO o chemikalu roungup, tai kodel visi rekauja apie GMO o ne apie roungup. Tegu kontroliuoja tuos dalykus o ne pati GMO. GMO ne tik chemijai atsparuma vysto. GMO pagalba isvestos veisles gali duoti ir kokybiskesni derliu, ir atsparumas gamtos stichijoms ir daug kitu geru dalyku. Tai itakoja, kad pasidare imanoma auginti kulturas ten, kur seniau nebutu galima to daryti, del gamtos salygu. Del geresnio ir stabilesnio derliaus maistas zmonems pasidaro lengviau prieinamas t.y. pigesnis, ir badauti zmonems maziau reikes net karo atveju. Taigi as matau tik vienus pliusus. O tie keli minusai juos reikia kontroliuoti o ne pati GMO menkinti. Cia tas pats kas drausti automobilius kadangi jie sukelia avarijas kuriuose nukencia zmones. Reikia ne drausti o kontroliuoti sukuriant tam tikras taisykles. Jaigu chemija blogai, tai tegu zenklinta produktus su chemija o ne su GMO. Zmones nesuvokia kad ir pries simta metu mociutes valge kaime GMO obuolius, agrastus, kriauses ir rugius augino. Tik tais laikais genu modifikacijos buvo atliekamos kur kas sunkiau ir ilgiau, slekciniais metodai.
immortallt 2015-06-19 12:12
Round-up yra glyfosfatas. Tam, kad juo nusinuodyti, reiktų išgerti 2,5 stiklinės. Taip pat išveistos ir testuojamos kitos veislės, kurios leis naudoti įvairesnius herbicidus ir taip sumažins jų kiekio poreikį. Glyfosfatų dabar varo daug, nes dėl selekcijos išsivystęs atsparumas. Taip pat glyfosfatai yra gelytės palyginus su tuo, kas buvo naudojama prieš 20 metų. GMO taip pat turi įvairiausių kitokių savybių, kurių populiariausia yra Bt genas - augalas gaminasi pats insekticidus ir nepuola jų kenkėjai. Daug kultūrų turi išvystytą padidintą atsparumą ligomis, kurios šiaip juos persekioja, tad derlius išauga stipriai. Į rinką paleidžiami kukurūzai, kurie nebijo sausrų (žinoma, neaugs tuo metu, bet per savaitę sausros nebus prarastas derlius). keturi, oi kaip sėkmingai kraipai ir nesupranti apie ką rašai. Kofeinas yra dešimtis kartų toksiškesnis, bet dauguma su malonumu jį vartoja kiekvieną dieną. Taip pat glyfosfatai (round-up), numarina tik piktžoles, bet ne vabzdžius. Kancerogeninių medžiagų mieste ore daug daugiau, pvz dylanti padangų guma yra itin smulki ir itin stipriai prisideda prie vėžio. Natūralūs pesticidai, arba industrijoje vadinami biopesticidai irgi nėra gėlytės. Jei cianidą išgausi iš vyšnių kauliukų, jis bus nebepavojingas? Dėl GMO yra rizika tik dėl alergijų, bet nieko ten labai nekryžmina. Kaip kažkas apie pomidorus su medūzom paskleidė mitą, tai komerciniu produktu niekad netapo - neskanu. Šįmet berods turėtų būt išleistas GMO, kuris leisk auginti kažkurią grūdinę kultūrą (kviečius turbūt) lengvai druskingoje žemėje.
Profesorius :) 2015-06-20 10:51
ne pasaulis badauja,o afrika nu gal dar biski azijos... seip tai kas diena ismetama 10-tis tukstanciu tonu maisto ir tie afrikieciai ir kiti badauja manau is tingejimo dirbt savo zeme. bet va afrikieciai ir visokie kiti azijatai ar pan geriau sulys i laivus ir plauks i EU ar dar kur ir ten sedes istiesia ranka ir reks,kad duokit jam to ir ano nes jis mat is vargingos salies kur kur klesti korupcija kur jo negerbia kur galbut karas vyksta ir pan...tai jai vyksta karas tai zmogau junkis prie armijos ir naikint tuos kurie kenkia tavo saliai,o ne vaziuok i kitas salis ir rek kaip tau blogai,o galiausiai visokie musulmonai ima ir pradeda sprogdintis ar saudyt kitus nes "alachas" jam liepe. pagaliau tie europos "lyderiai" susitare ka jau seniai reikejo padaryt tai siust karius i salis is kuriu eina tie imigrantu srautai. reik israut ta piktszole kol ji cia kaip reikalas neisibujojo.
trapecijus 2015-06-20 18:07
Retai 100% sutinku su kažkieno nuomone. Bet immortallt manau tiesiai į dešimtuką pataikė.
rwc 2015-06-20 19:26
, kokius Homo habilis susirasdavo savanose. Bet kažkodėl iki šiol neišnykome, o gyvenimo trukmė gerokai pailgėjo, kūdikių mirtingumas sumažėjo ir t.t.. Netgi nepaveldimų apsigimimų skaičius tarp civilizuotų žmonių yra gerokai mažesnis, nei tarp primatų laisvėje. Pvz., dauguma vitaminų dideliais kiekiais yra kancerogenai, ir jei racione per daug, tarkim, uogų, tai apsigimimus greičiau sukels jos nei kažkoks pesticidas, kurio kancerogeniškumas išmatuotas ir kuris naudojamas laikantis saugumo normų. Dėl ko GMO verta bijoti – tai kaip ir bet kokio įsikišimo į natūraliąją atranką ir evoliuciją. Pirma, šalutinis poveikis gali pasireikšti tik po daugybės kartų, kaip kempinligės atveju (šalutinis kanibalizmo poveikis, kuris „kaupiasi“ paveldint mutacijas iš kartos į kartą). Akivaizdu, kad kažkuo išskirti GMO čia neverta. Antra, poveikis ekosistemoms. Dirbtinai kultivuojama rūšis ar veislė gali netikėtai išplisti. Taip pat – viskas priklauso nuo kontrolės ir GMO niekuo nekaltesni už kitaip išvestas (ar parazitines) rūšis. Bet ir čia GMO tėra nekaltas kūdikis, pavyzdžiui, prieš globalizaciją. Australijos dingai pradėjo kryžmintis su palaidais naminiais šunimis dėl šeimininkų aplaidumo, visai be jokių GMO.