NASA mokslininkas priartėjo prie juodosios materijos paslapties įminimo (Video)

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

geziokas 2015-07-07 08:35
Toks tamsiosios materijos ir juodosios skylės susiejimas tikrai nepaaiškins galaktikų sukimosi. Panašu, jog mokslininkas visiškai nekreipia dėmesio į tai, kodėl apskritai buvo įvesta tamsiosios materijos sąvoka.
Niemand 2015-07-07 11:06
Panašu, kad pats čia nieko nesupranti. Galaktikų sukimąsi paaiškina pats tamsiosios materijos egzistavimas savaime. Mokslininkas tik sugalvojo būdą, kaip būtų galima detektuoti tamsiosios materijos daleles pgl specifinį spinduliavimą nuo JS aplinkos.
geziokas 2015-07-07 13:28
Jei tamsioji materija kauptųsi šalia juodosios skylės, tai reikštų, jog kuo arčiau galaktikų centro, tuo jos daugiau ir atvirkščiai: toli nuo galaktikos centro jos tūrėtų būti mažiau. Ką žinome apie galaktikas? Žinome tai, jog galaktikų pakrasčiai sukasi greičiau, nei turėtų pagal galiojančius dėsnius. Nesu girdėjęs, kad trūktų arti centro esančios masės. Tamsiosios materijos sąvoka buvo įvesta tam, jog padėtų paaiškinti didesnį, nei turėtų būti, greitį galaktikų pakrasčiuose. Taigi, jei šio mokslininko teorija teisinga, tai ar neturėtų galaktikų vidinė dalis suktis greičiau dėl milžiniškos masės?
Niemand 2015-07-07 13:49
Nereikštų, nes "kaupimasis" vyksta tik nestabilioje zonoje, labai arti įvykių horizonto. Esmė - už gravitacinį kolapsą atsakinga ne tik gravitacija, bet ir trintis, būtinos abi sąlygos. Kadangi tamsioji materija (beveik) neturi trinties, jos gravitacinis kolapsas nevyksta. Tačiau labai arti JS horizonto (keletas švarcfildo spindulių) susiklosto tokia ekstremali situacija, kad ir be trinties kūnų orbitos pasidaro nestabilios, iš čia "kaupimasis", t.y. padidėjęs tankis. Tik tokios zonos tūris kosminiais masteliais yra be galo mažas. Pasak šito mokslininko, priklausomai nuo tamsiosios materijos dalelių skerspjūvio silpnajai sąveikai (sąveikos tikimybės), toks tankio padidėjimas gali lemti sąveikas tarp tamsiosios materijos dalelių ir sukelti stebimus efektus - super didelės energijos gama pliūpsnius.
geziokas 2015-07-07 14:05
Dabar aiškiau
vanduo4 2015-07-07 16:37
- Juodosios materijos negali surasti, nes neteisingai ją įvardina. - Kiek suprantu iš visų nuomonių, kosmosas vertinamas kaip vandenynas, kuriame sklando visokie gyviai. Jie juda atsispirdami nuo vandens, o kosmose neaišku nuo ko atsispiria bet viskas aiškiai tarpusavyje susiję. Tad Visi protingi individai ieško kažkokios tai magiškos dalelės, vietoj to kad ieškoti daleles siejančios jėgos. - Kažkada rašiau ir parašysiu dar kartą: juodoji materija tai ne kas kita kaip Gravitacija ar kažkas panašaus. O Higso Bozonas - tai gravitacija nano lygmeniu. - Juodoji materija - tai ne dalelė, tai procesas. - Jau geriau jie sakytų jog ieško to, kas sukelia gravitaciją, bet aš esu įsitikinęs kad netgi to nesuradus, tikrai įmanoma išmokti naudotis Gravitacijos teikiamais privalumais. P.S. Tikslėjant matavimo prietaisams prasidėjo "naujų" dalelių atradimai. Na taip. Išrinkime automobilį ir pamatysite kiek ten visokiausių detalių. Mažas vaikas pažindamas pasaulį iš pradžių namuose irgi viską verčia aukštyn kojom. Tik vėliau pradeda dėlioti viską į "savo" vietas. Dar vėliau bando pasigaminti ir pritaikyti savo poreikiams.
geziokas 2015-07-07 16:53
Astrofizikai būtent to ir ieško: paslaptingos medžiagos, kuri sugeneruoja didesnę gravitaciją, nei turėtų būti. Ir tą medžiagą pavadino tamsiąja materija. O privalumais ir taip naudojimasi. Tačiau tamsiosios materijos atradimas galėtų stumtelėti naujų technologijų vystyme
Niemand 2015-07-07 18:10
Gravitaciją sukuria ne masė, o energija ir momentas (https://en.wikipedia.org/wiki/Stress–energy_tensor). Kaip tik todėl Higsas su tuo nelabai ką bendro teturi.
Myslius 2015-07-07 19:51
Nesamone, tie gamma spinduliai yra juodosios skyles black body spektras. Jokia ten ne materija. Na aptinka ta gamma ir nezino ka daryt su ja. Pasikartosiu. Prasove Hawking su radiacija. BH mases ir temperaturos santykis turi buti: T^2 = sqrt(hbar^3 * c^11 / G) / (M * G k_boltzmann^2) Istatom planko mase - planko energija Istatom milky way BH mase - gamma spinduliuote. Istatom 10^55kg (regimosios visatos mase) - 2.7K (CMBR) BH formulese trimate, nors turi but dvimate, visatos aprasymas dvimatis nors turi but trimatis, savotiskai...
Niemand 2015-07-08 13:01
Vat nepatingėjau suskaičiuoti. Sagitarius A gaunam temperatūrą maždaug 22000 K ir pilną spinduliavimo galią maždaug 10^33 W, t.y. 10 mln. "saulės galių". Su tokia galia Sagitarius A turėtų šviesti ryškiausiai tam regione ir sukelti didelę antrinę spinduliuotę, bet nieko panašaus nėra, kuo galima įsitikinti savo akimis pažiūrėjus to regiono nuotrauką wiki. Reziumė - tavo teorija kaip minimum akivaizdžiai neatitinka eksperimentinių faktų.
Myslius 2016-07-11 22:13
Maišai spinduliavimo galią ir temperatūrą. Aš tik apie temperatūrą parašiau. Temperatūra vidutinė energija. Laiko tėkmė skiriasi ties BH. Šaulio A atveju būtų tiesa ką parašei jei į ją įkristų tiek masės per laiko vienetą kad BH spindulys didėtų šviesos greičiu. Žinant kad didėjimas yra mažas spėčiau kad šviestų tiek pat kiek mėnulis. Na gal ir metai praėjo, tikriausiai neaktualu, jau tada žinojau atsakymą, kažkaip neparašiau, dabar grįžau ties šituo klausimu, tai rašau. Taigi bendrai gali perskaičiuot kur kas neatitinka jei nori, tik padaugink iš (radius_greitis)/c. Reiktų gal pasikurt ir man temą išrašyt visas formules, tikriausiai ką nors naudingo ar neatitinkančio tada rasčiau. Bet tai kad tinginys aš, metus atrašyt trunka, vien dėl to kad aiškint tingiu. Dabar parašyt "padaugink iš (radius_greitis)/c" tai spėju pirma mintis "wth is that", kur, kas, kaip, dėl ko tai nieko neaišku. Bet tai kad viską išrašyt, tai užtruktų...
rwc 2016-07-12 11:03
Eilinį kartą nesupratau, apie ką delfis bando informuoti. Šnitmanas – tiek aišku. Su ta programa susimuliavo, kad tamsioji medžiaga kaupiasi apie JB. Ir kas iš to? Tarkim, teiginys, jog TM dalelės susiduria ir spinduliuoja labai energingus fotonus. Iš straipsnio nesupratau, ar dabar reikia ieškoti tų fotonų, ar jie jau yra užregistruoti, tik jų kilmė nežinoma? O gal reikia suprasti, kad jis padarė tokią prielaidą, nes kitaip jo simuliacija neveikia? Na gerai. Dabar, tarkim, reikia nustatyti, ar tikrai tos dalelės susiduria. Koks ryšys tarp susiduria/nesusiduria ir „...priartėjo prie juodosios materijos paslapties įminimo“? Kur tas „Šventasis Gralis“, „Nobelio premija“, kodėl net „bijo kalbėti“? Prisipažinsiu, multiko nežiūrėjau ir apskritai straipsnis nesudomino, kol nepamačiau jūsų diskusijos.
Niemand 2016-07-12 11:43
Temperatūra, tai pat ir BH, be kita ko apibrėžia spinduliuotės galią: https://en.wikipedia.org/wiki/Black-body_radiation https://en.wikipedia.org/wiki/Hawking_radiation
Niemand 2016-07-12 11:46
phys.org buvo išsamenis straipsnis, bet dabar tingiu ieškoti, esmė - simuliuotas BH akrecijos disko spektras įvertinant galimą DM įtaką, kol kas tiesiogiai tokio spektro (t.y. BH akrecijos spektro) niekas nestebėjo, bet prie to einama, jei stebint atitiks sukurtam su DM modeliui bus įrodymas
rwc 2016-07-12 12:18
Dėkui ;] Taip delfis ir galėjo parašyti, kad
Niemand 2016-07-12 12:27
Na fizikams šitas atradimas reikšmingas kaip papildomas būdas detektuoti DM, o kiti tiesiog ne taip suprato svarbą, mokslo populiarinimo tikslas vienok yra sudominti ir pasistengti supaprastinti, o ne suteikti tikslią info...
rwc 2016-07-12 15:44
Myslius 2016-07-12 20:51
Tai gi jokia ne DM ten, pagal šią teoriją turėtų BH pastoviai šviest. Tačiau fiksuojama taip: sužybsėjo gama ruože kaip prožektoriukas ir užgeso, tada 3 mėnesius ramu, poto vėl žybsnis. Atmesta jau šita teorija. Šviečia ta mūsų BH, bet tik tada kai jos spindulys pasikeičia, o tai įmanoma kai kas nors į ją įkrenta.
rwc 2016-07-12 21:00
Tai, , negi kol ruošiausi multiką atsidaryt, tą teoriją paneigė? Nebebus Nobelio???
Myslius 2016-07-12 21:04
Metai praėjo nuo straipsnio šito