Netikėtas radinys Sibire – mumifikuoti vaiko kario palaikai (Foto)  (1)

Mokslininkai praėjusią savaitę atidarė mumifikuoto vaiko, greičiausiai berniuko palaikus, kurie buvo įdėti į beržo žievę ir varį, ir, dėl amžinojo įšalo poveikio, nulėmė atsitiktinę mumifikaciją.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Panašu, kad vaikas priklausė aukštesniam socialiniam sluoksniui, nei kiti, kurių palaikai taip pat rasti prie paslaptingo Zeleny Yar kapinyno, netoli Sibiro Arkties. Iki šiol šioje vietoje buvo rastas vos vieni moteriškos lyties vaiko palaikai. Naujasis atradimas šalia Salechardo labai sudomino mokslininkus, kurie palaikus tikrina su Magnetinio rezonanso skenavimo įranga. Aleksandras Gusevas, mokslinis bendradarbis iš Arkties studijų centro, „The Siberian Times“ pasakojo: „Mes neseniai atlikome magnetinio rezonanso skenavimus ir atlikome pirmąjį kokono atidarymo etapą. Aptikome, kad kūnas buvo beveik visiškai mumifikuotas dėl vario arba bronzos plokščių, išskyrus dešinę ranką ir kojas.“ „Palaikai yra maždaug 6–7 metų berniuko. Manome, kad tai berniukas, nes radome nedidelį bronzinį kirvuką ir dar vieną aštrų įrankį, kuris dar nėra identifikuotas“, – pridūrė A.Gusevas. Berniuko veidas, pilvas, krūtinė ir kirkšnis buvo padengti vario arba bronzos lakštais, kurie buvo surišti odinėmis virvutėmis. Kartu su palaikais mokslininkai atrado lokio formos bronzinį pakabuką. Be to, kartu su palaikais rastas ir mažas bronzinis kirvis ir iš bronzos pagaminti žiedai. Šie radiniai mokslininkams leidžia daryti prielaidą, kad tai buvo „ne šiaip vargšas berniukas“ – mažasis karys priklausė aukštesniajam sluoksniui. Tam, kad būtų tiksliai nustatyta, ar berniukas priklausė aukščiausiam elitiniam to meto sluoksniui, reikia atlikti daugiau tyrimų. Šis berniuko laidojimo metodas skiriasi nuo ankstesnių, rastų šioje vietoje, kur dar nebuvo aptikta suaugusiųjų moterų palaikų.

Mokslininkai teigia, kad mumifikacija buvo atsitiktinė – ši senovės bendruomenė neketino to padaryti – tai įvyko dėl vario ir amžinojo įšalo.

Berniuko palaikai buvo rasti prieš keletą savaičių, tačiau atidaryti jie tik dabar. Tai buvo pirmoji mumija, rasta šios civilizacijos vietovėje nuo 2002 metų.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(29)
(1)
(27)

Komentarai (1)