Apžiūrėkite savo liežuvį – jis gali perspėti apie ligas  (0)

Įvairiausi pakitimai ant liežuvio nebūtinai yra susiję su prasta burnos higiena. Neretai jie perspėja apie ligas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Avietinis atspalvis

Jeigu jūsų liežuvis įgauna ryškiai raudoną, violetinį ar avietinį atspalvį, reikėtų susirūpinti. Šis pakitimas reiškia, jog jums trūksta vitaminų. Liežuvis gali pakeisti spalvą dėl vitamino B12 trūkumo, kuris yra būtinas normaliam organizmo funkcionavimui.

Jis reguliuoja eritrocitų gamybą kraujyje, dalyvauja nervų sistemos funkcijose, veikia kaulus. Vitamino B12 neretai trūksta veganams, nes jie negauna jo su maistu. Todėl, jeigu nevalgote mėsos ir pastebėjote šį pakitimą, kreipkitės į medikus.

Baltas apnašas

Nedidelis kiekis balto apnašo ant liežuvio – normalus reiškinys, dėl kurio nereikėtų jaudintis. Kas kita, jeigu juo pasidengia visas liežuvis. Dažniausiai tai reiškia, kad prasidėjo grybelinė burnos infekcija.

Be apnašo gali pasireikšti ir nuovargis, koncentracijos sutrikimai, pilvo putimai, karščiavimas, sąnarių ir galvos skausmai, burnos džiūvimas. Grybelinė infekcija gali atsirasti po antibiotikų vartojimo.

„Grioveliai“ ant liežuvio

Tai nebūtinai reiškia ligą, nes „grioveliai“ gali atsirasti su amžiumi. Kartais su tokiu liežuviu jau gimstame, todėl tokiais atvejais nerimauti taip pat nereikėtų. Visgi, jeigu „grioveliai“ būna dideli, tai gali reikšti, jog turite virškinimo problemų arba padidėjusį rūgštingumą. Tai taip pat gali perspėti apie bakterinę burnos infekciją, tuomet reikėtų susirūpinti dėl burnos higienos.

Nedidelės baltos dėmės

Jos gali atsirasti po liežuviu arba jo šonuose. Tai leukoplakija – ikivėžiniai burnos gleivinės pakitimai. Jei pastebėjote šį simptomą, kuo skubiau kreipkitės į gydytoją.

Perštintis liežuvis

Liežuvį perštėti gali dėl kelių priežasčių. Vieną jų – menopauzė. Taip pat perštėjimas gali reikšti, kad naudojate netinkamą dantų pastą. Tiesa, šis simptomas gali perspėti apie bakterinę arba grybelinę infekciją.

Keistos dėmės ir guzai

Ne visuomet tai yra priežastis nerimauti, tačiau ilgai išliekantys guzai – dvi savaitės ir daugiau – signalas, jog būtina apsilankyti pas gydytoją, mat tai gali reikšti, kad jums burnos vėžys.

Klaidinga manyti, kad tai yra tik pagyvenusių žmonių liga. Burnos vėžys gali atsirasti dėl prastos burnos higienos, piktnaudžiavimo alkoholiu, rūkymo, vitamino B2 ar geležies trūkumo. Be dėmių ir guzų gali taip pat pasireikšti skausmas, kraujavimas, užkimimas, blogas burnos kvapas.

Liežuvio patinimas

Sunerimti reikėtų tuomet, jei jūsų liežuvis staiga smarkiai ištinsta. Tai gali būti angioneurozinė edema – odos ir gleivinės liga. Ji dažnai pasireiškia kaip alerginė reakcija dėl maisto, vaistų ar vabzdžių įkandimo. Ištinti liežuvis gali ir dėl gripo ar anginos. Rečiau šis simptomas perspėja apie širdies, skydliaukės ligas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(7)
(1)
(6)

Komentarai (0)