Suktas matematikos uždavinys: į kurią pusę važiavo dviratis? (Uždavinio sąlyga)

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

Giedriusp 2015-08-20 11:15
Raud. Galinis ratas. Žalias preikinis. Juda iš dešinės į kairę. Per pusę min.
Hencia 2015-08-20 11:39
Viršutinėje nuotraukoje - iš dešinės į kairę; Apatiniame paveiksliuke - iš kairės į dešinę.
Nukainotas 2015-08-20 12:08
Kad žalia linija yra priekinis ratas, akivaizdu. Po gana ilgo žiūrėjimo ir įsivaizdavimo, panašiau, kad kryptis apatiniame paveikslėlyje yra iš kairės į dešinę. O nuotraukoje kryptis yra iš dešinės į kairę (ypač kai galinio rato vėžė gilesnė, ryškesnė ir vienoje vietoje matosi, kad užeina ant priekinio rato vėžes :)).
kwest 2015-08-20 12:30
as tai pagal padangu vezias galiu pasakyt, kad is desines i kaire
UnstoppGorg 2015-08-20 13:43
\
vanduo4 2015-08-20 14:09
- Iš esmės tai nėra sudėtinga. Galinis ratas visada bus vidinėje apskritimo pusėje, nes jis seka priekinio rato veiksmus; - Bet kas jeigu vairuojamas galinis ratas, o ne priekinis?
rimka 2015-08-20 17:45
Hencia sako teisingai, nuotraukoje iš dešinės į kairę, paveikslėlyje iš kairės į dešinę.
dovydas.Šidlauskas 2015-08-20 19:23
Iš kairės į dešine. Tose linijose galima atpažinti . Punktyrine yra galinis. Pasukus vaira, galas irgi suksis už metro. Iš kitos puses butu per staigus posukis. Pieštinese linijose Iš kaires į dešine. o tikrame iš dešines į kaire bet nesu visiskai tikras, jei iš viršaus butu nufotkinta tai galečiau teigti tikrai.
Jomajo 2015-08-21 01:31
pirmoje nuotraukoje sprendziu pagal galinio rato ispauda, kuris byloja, kad buvo vaziuota is desine i kaire, o apatiniame paveikslelyje, mano galva, galejo vaziuoti tiek i viena, tiek i kita puse, aisku tik kad zalia linija priekis.
Anonimiausias 2015-08-21 05:00
Toje nuotraukoje tai matos kad priekis kreivaliotas, o galinis kerta veliau, tai is desines i kaire. O paveikslelis is desines i kaire, del to kad zalia su didesne amplitude, tai reiskia kad ten priekinis, o raudona galinis pervaziuoja del to kad pasiveja, ir dar siaip del logikos, nes tik pasukus i kuria puse ratas is tos pacios puses pasivis trajektorija ir issilygins arba pakeis puse nes jau kitas posukis. Jezau kaip as svaistau laika tokioms nesamonems.
rwc 2015-08-21 21:13
Aiškinat, kad paprastas uždavinys, minusuojat straipsnį, o nė vienas teisingai taip ir neatsakėt ;] 1. Tarkime, kad vėžės aprašomos n-tosios eilės polinomu, arba splainu, sudarytu iš n-tosios eilės polinomų fragmentų. Tuomet akivaizdu, kad pasyvus ratas („galinis“) brėš viena eile aukštesnę kreivę (integralą), glotnesnę nei laisvai sukiojamas ratas („priekinis“). Intuityviai, tą patį galima suvesti į amplitudę. Kritiniuose (apsisukimo) taškuose, Δy didesnis žaliai kreivei. Vadinasi – priekinis ratas yra žalias. 2. Kadangi galinio rato trajektorija yra priekio trajektorijos integralas, tai jos lūžio taškai „vėluoja“. Bet šitos informacijos nepakanka: jei dviračio ilgis yra žymiai mažesnis nei pusė vingio, tuomet dviratis konkrečiu momentu bus tarp dviejų artimiausių minimumų/maksimumų. Pieštu atveju taip ir yra, gana akivaizdu (juolab, apie tai yra ir pastaba: 10 dviračio ilgių sudaro 3 kilpas, pusė kilpos atitinka daugmaž 1.7 korpuso); nuotraukoje – ne. Nuotraukos atveju, reikia geometrinio sprendimo. Imam kurį nors patogų galinės vėžės tašką (pvz., vingio lūžį, ekstremumą, sankirtą ar pan.) ir vedam liestinę. Žiūrim, kuriuose taškuose liestinė kerta priekinę vėžę. Ieškom, kurioje sankirtoje kur priekinio rato krypties ženklas sutampa su galinės vėžės sūkio krypties ženklu ir jei pasirinktai liestinei toks atvejis unikalus – vadinasi, tai ir yra sprendimas. Abiejuose paveiksliukuose dviratis važiuoja į dešinę. P.S. kiečiausias pareiškimas. Patingėjo įsigilinti į uždavinio sąlygą (ir iliustracijas), padarė radikaliai klaidingas išvadas, prašovė abi uždavinio dalis (iš dviejų nulis! kolosalu!) ir konstatavo, kad švaisto laiką nesąmonėms. Nu tai be abejo. Kai kam apskritai matematika įdomi tik tiek, kiek reikia parduotuvėje grąžai paskaičiuoti. Lankyti mokyklą po trečios klasės = švaistyti laiką nesąmonėms.
Anonimiausias 2015-08-21 23:11
Oi , mano pareiškimas yra kietas todėl, kad jis nieko neįžeidžia. Kolosalus stumikas iš trečios klasės, prašovė kultūrą pro lubas ir žemina žmones. Pasilaikyk savo nuomonę sau, o jei reiški, reikšk kultūringai. Va bus antras turas, su atsakymais, arba galėsi jaustis kaip bosas arba raudonuot iš gėdos. Bet šitaip įžeidinėti yra graudu.