Einšteino palikimas: fotoefektui – 110 metų

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

- 2015-08-27 00:02
Klaida - Einšteinas neatrado fotoefekto, o tik jį paaiškino. Eksperimentiniai faktai buvo žinomi jau seniau.
punktyras 2015-08-27 13:56
„Tik“? Visi fizikiniai reiškiniai egzistavo nuo laiko pradžios, bet ar tai reiškia, kad termobranduolinę sintezę atrado dinozaurai – juk Saulę jie tikrai pirmiau pastebėjo nei žmonės. Ar gravitacija atsirado tik tada, kai obuolys nukrito Niutonui ant galvos? Žiūrėti ≠ matyti ≠ suprasti. Žinoma, kad fotoefektas žinotas jau seniau, tačiau empiriškai, juodosios dėžės principu. Teorijos, kuriomis šį reiškinį bandyta paaiškinti, neatitiko paties minimų eksperimentinių faktų, t.y., daugelis žiūrėjo, kai kas matė, o suprasti pirmam pavyko Einšteinui.
_alvydas_ 2015-08-27 21:31
Šiaip geri buvo laikai, už karvės kainą buvo galima įsigyti/susimeistrauti įrangą Nobelio lygio atradimams. Čia rusiškas filmukas kuriam matosi naudotos technikos sudėtingumo lygis. https://www.youtube.com/watch?v=N_F0MLbn9q4
- 2015-08-27 22:34
?
Myslius 2015-08-27 23:09
Ne teoretikai turi atlikinėt eksperimentus. Jie turi juos analizuoti, kurti dėsnius, matematika užsiiminėti bei empirinius duomenis paaiškinti. Po nosiai tiek eksperimentų surinkta kad tik turėk noro juos analizuot, bei smegenų suprast. "Dėsnio atradimą"... nėra jokių fizikos dėsnių, yra tik nesupratimas kodėl veikia taip, o ne anaip pagal dabartinius apibrėžimus. Išradimas tinkamesnis žodis.
- 2015-08-28 01:22
Tikiuosi, čia alaus poveikis.
Myslius 2015-08-28 22:11
Nusišneki. Aš ir dėsnių gamtoje vaikščiojančių nematau. Sakykim koks Niutonas "atrodo" kad egzistuoja gamtoje dėsnis F=m1m2G/r^2. Ateina Einsteinas pasako: nėra taip. Tai Einsteinas tą dėsnį aprašantį gravitaciją "perrado" iš naujo, ar čia gaunasi kad du dėsniai egzistuoja ir abu aprašo gravitaciją? Jei jau Einšteinas "atrado" kažką kas egzistuoja, tai jis jau apsoliučiai teisus, kad tai dėsnis ir jis nekinta? O kurie dėsniai jau tokie absoliutūs kurie gamtoj egzistuoja kad juos atradinėti reikia? Palygininam tavo aprašymą apie ameriką: Jei fizikiniai dėsniai atrandami tada: "Fizikinio dėsnio atradimas = dalykas kuris egzistavo anksčiau, bet niekas apie jį nežinojo.". Mano išvada paprasta: Dėsniai neegzistuoja tol kol nėra išrandami. Alaus poveikis... tai žinoma... apie alų pašnekėt nori? Na galim pašnekėt apie alų ar prie alaus. Sakykim susigalvoju kad alus turi masę ir pažymiu ją raide a (kg), butelio ilgį pažymiu b (m), o butelio išgėrimo laiką c (s). Suprantama kad a*b/c^2 = a*b/c^2, arba kitaip sakant F=ma, oij tai kokį dėsnį "atradau", iš apibrėžimų grynai. Gali dar pasakyt kad b=c, žinoma distancijų neigiamų nesuvokiam (tiksliau apibrėžimas distancijos neleidžia), tai pažymim b^2 = c^2, atliekam itin sudėtingą butelio perstatymo operaciją ir gaunam b^2 - c^2 = 0. Visa tai pažymim kaip butelio gale matomos šviesos kelią ir pasinaudodami butelio perstatymo operacijomis išvedam kad buteliai yra reliatyvūs. Vien dėl to kad butelio išgėrimo laikas yra tiesiogiai proporcingas jo ilgiui. Hublas: aptiko reiškinį, sugalvojo dėsnį, na dėsnis pasirodė neteisingas. Apibendrinant tai: Reiškinį galima atrasti, Dėsnį galima išrasti, Alaus butelį išgerti, O moterį pamylėti. Šiaip tai visa fizika yra puzzle žaidimas kur puzzle detales kiekvienas atskirai paišo ir poto į paveiksliuką įklijuot bando. Na gal aš girtas bet nei vienas "dėsnis" kurį suprantu man nepasako absoliučiai nieko. O tuos kuriuos nepažįstu tai gilinuosi tol kol nepasako nieko. Kadangi rašiau visiškai girtas tai greičiausiai nieko nesupratot, nes reikia girtam būt kad suprast.
- 2015-08-29 02:31
Jap, tamsta girtas. Pagal apibrėžimą - išrandama tai, kas anksčiau neegzistavo. Taigi, gravitacija iki Niutono neegzistavo, pasak tavęs? Jei jau Niutonas išrado visuotinės traukos dėsnį, tai iki to meto visuotinė trauka neegzistavo?
rwc 2015-08-29 04:30
Visiškai pritariu . Beje, Einsteinas jų irgi neatrado.
svetys 2015-08-29 07:16
Turbūt dar neapibrėžtą laiko tarpą teorinei fizikai stumti į priekį ir gauti joje Nobelius gali užtekti „tik galvos ir pieštuko“. Na, o jei bus didelis postūmis teorinėje fizikoje tai po jos sekančioje eksperimentinėje dalyje „grietinėlei“ nugriebti vėl gali užtekti įrangos „už karvės kainą“.
Myslius 2015-08-29 20:46
Dėsnio nebuvo, ir jo neatrado.