Kaimas, kuriame berniukams varpa išauga tik sulaukus 12 metų  (0)

Dominikos Respublikoje esančiame Salino kaimelyje užfiksuoti neįtikėtini dalykai. Čia gimę vaikai iš pradžių atrodo esančios mergaitės, tačiau sulaukę 12 gimtadienio staiga tampa berniukais. Jiems išauga sėklidės ir peniai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Ši būsena vadinama 5-alfa-reduktazės trūkumu. Vienas iš Salino kaime gyvenančių vaikinų Johnny kenčia būtent nuo jo. Interviu žiniasklaidai jis atskleidė, kad vaikystėje ir ankstyvojoje paauglystėje buvo auklėjamas kaip mergaitė. Tuomet tėvai jį vadino Felecitios vardu.

Tiesa, pats Johnny tikina niekada nesijautė esąs mergaitė. „Man niekad nepatiko dėvėti sukneles. Pamenu tėvai man nupirko mergaitėms skirtų žaislų, tačiau nenorėjau su jais žaisti. Kai matydavau kamuolį spardančius berniukus, norėdavau prie jų prisijungti“, – pasakojo Johnny.

Prasidėjus lytinio brendimo laikotarpiui, išryškėjo Johnny vyriški bruožai. Dėl to jis patyrė nemažai patyčių.

Tačiau Johnny nėra vienas. Visame Salino kaime yra daug tokių kaip jis. Skaičiuojama, kad bent vienas iš 90 berniukų čia gimsta mergaitėmis ir tik sulaukę 12 suvokia esantys berniukai. Vos gimę jie neturi nė sėklidžių, nė varpos. Tik subrendus išryškėja šie organai.

Kodėl šis sutrikimas toks populiarus būtent šiame kaime, mokslininkams yra didelė mįslė. Tokia būklė pirmą kartą pastebėta žmogui dar 1970 metais. Ją užfiksavo endokrinologė Julianne Imperato iš Kornelio universiteto.

Per pirmąsias aštuonias savaites vaisius moters gimdoje neturi lyties. Ji išryškėja tik vėliau. Jei vaisius genetiškai yra vyras, susiformuoja vyriški lytiniai organai. Nagrinėdama tokius atvejus, kaip Jonny, J.Imperato nustatė, kad jų organizme iš pradžių trūksta tam tikro fermento.

Organizmas testosteroną paverčia dihidro-testosteronu, todėl gimę berniukai atrodo kaip mergaitės. Prasidėjus lytinei brandai, organizme padidėja testosterono, dėl kurio išryškėja vyriški lytiniai organai.

Fermento trūkumas susijęs su žmogaus genetika. Tiesa, endokrinologė pastebi, jog ši būklė daug dažnesnė Dominikos Respublikoje.

Prasidėjus lytinei brandai, berniukams išryškėję varpa ir sėklidės būna kiek per mažos, palyginti su kitais tokio amžiaus berniukais. Tačiau nepaisant to, sėklidės gamina spermą, o berniukai gali gyventi įprastą gyvenimą.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(49)
(3)
(46)

Komentarai (0)