Pirmas kartas medicinos istorijoje: paralyžuotas žmogus vėl ėmė vaikščioti (Video)  (1)

Abiejų kojų paralyžiumi sergantis vyras, kuris negalėjo kojų judinti penkerius metus, vėl ėmė vaikščioti savo kojomis dėl naujos kompiuterių ir jo smegenų sąsajos, kuri leido nukreipti mintis į kojas, visiškai apeinant stuburo smegenis. Tai pirmas kartas, kai stuburo smegenų pažeidimą turintis žmogus ėmė vaikščioti, naudodamas smegenų impulsus, rašo Sciencealert.com.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Net ir po ilgą laiką trukusio paralyžiaus smegenys vis dar gali generuoti galingus impulsus, kuriuos galima panaudoti, kad žmogus galėtų vaikščioti, – pranešime spaudai cituojamas vienas iš tyrėjų Zoranas Nenadicius iš Kalifornijos universiteto. – Mes parodėme, kad vis dar galima atstatyti intuityvų, smegenimis kontroliuojamą vaikščiojimą po stuburo pažeidimo traumos.“

Sistema veikia per neinvazinę elektroencefalografiją, kur dalyvis dėvi šalmą, užfiksuojantį smegenų generuojamus elektrinius signalus. Šie signalai tuomet apdorojami kompiuterio algoritmu ir perduodami elektrodams, prijungtiems prie subjekto kelių, taip skatinant kojų raumenų judėjimą.

Tiesa, sudaryti galimybę vaikščioti nėra taip lengva, kaip prie smegenų ir kojų prijungti laidus. Savanoris turėjo praeiti mėnesius trukusius psichikos apmokymo kursus, kad vėl aktyvuotų smegenų konceptualaus judėjimo galimybę. Taip pat jam teko pereiti ir intensyvią fizinę terapiją.

Šis tyrimas suteikia vilčių, kad ištobulinus neinvazinį elektroencefalografijos metodą galima būtų naudoti invazinį – smegenų implantus, ir tokiu būdu pasiekti dar geresnių rezultatų.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(31)
(1)
(30)

Komentarai (1)