Nufilmuota, kaip kūdikis dainuoja motinos įsčiose (Video)  (1)

Barselonos mokslininkai pirmą kartą užfiksavo, kaip į muziką reaguoja dar negimęs vaikas. Jie nustatė, kad kūdikiai gali girdėti ir suprasti muziką jau 16 nėštumo savaitę.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Marques instituto Barselonoje mokslininkai atliko tyrimą, kurio metu nustatė, jog motinos įsčiose kūdikiai ne tik gali girdėti muziką, bet ir į ją reaguoti judindami burną ir liežuvį. Taip pat jie patvirtino, kad vaiko ausys 16 nėštumo savaitę jau yra pilnai išsivysčiusios. Anksčiau manyta, jog kūdikiai garsus suvokti gali ne anksčiau nei 26 nėštumo savaitę.

Tyrimui vadovavusi Marisa López-Teijon sakė: „Vaisius tikrai reaguoja į muziką, judina burną ir liežuvį taip, tarsi bandytų kalbėti ar dainuoti“. Be to, mokslininkė tikina esą jų tyrimo rezultatai naudingi vaisiaus sveikatai patikrinti. Mat stebėdami, kaip vaisius reaguoja į muziką, jie gebėtų nustatyti, ar gimęs jis nebus kurčias.

Muzika stimuliuoja smegenų dalį, atsakingą už bendravimą. Naudojant prietaisą, pavadintą „Babypod“ būsimos mamos gali skatinti savo dar negimusio kūdikio bendravimo įgūdžių lavinimą. Mokslininkai tikina, jog taip kūdikiai pradeda mokytis dar nė negimę.

Eksperimentas buvo atliekamas su moterimi nuo 14 iki 39 nėštumo savaitės. Vaiko reakciją mokslininkai stebėjo ultragarso pagalba. Muziką kūdikis galėjo girdėti per specialų garsiakalbį, įdėtą į motinos makštį.

Vos išgirdęs muziką vaisius pradėdavo judinti savo burną ir liežuvį. Tuo tarpu muzikai nutilus, vaisius tuojau pat nurimdavo. Tiesa, jei muzika buvo leidžiama per ausines uždėtas ant motinos pilvo, vaikas nerodydavo jokios reakcijos.

Mokslininkų teigimu, į muziką vaisius pradeda reaguoti nuo 16 nėštumo savaitės ir kuo toliau, tuo reakcija būna didesnė, ryškiau matoma.

Jie tikina, jog šis atradimas yra labai svarbus. „Mes visuomet pabrėžėme neurologinės stimuliacijos svarbą kūdikiui gimus, dabar gi galime tai daryti dar jam negimus. Tai didžiulis žingsnis į priekį“- teigė mokslininkai.

 

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(6)
(9)
(-3)

Komentarai (1)