Naktį pažvelkite į dangų – pasirodys meteoritų lietus (Video)  (0)

Prieš keletą savaičių Lietuvos ir viso pasaulio gyventojai galėjo mėgautis drakonidų lietumi. Tuomet sąlygos stebėti šį naktinį dangaus spektaklį nebuvo itin palankios, kadangi vietomis buvo debesuota. Taip pat naktimis spaudė ganėtinai didelis šaltukas. Tačiau nenusiminkite, spaliui persiritus į antrą pusę, vėl turite progą leistis į dangaus stebėjimo pramogą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kaip tvirtina astronomai, akyliausieji ir kantriausieji šią ir kitą naktį gali stebėti orionidų lietų.

Orionidų meteorų srautas yra kasmetinis reginys, vykstantis spalio mėnesį. Tai laikotarpis, kai Žemės atmosfera susiduria su dideliu debesimi kosminių šiukšlių, kurios, patekusios į atmosferą, joje tiesiog sudega, paskui save palikdamos ilgą šviesos ruožą.

Pasak astronomų, orionidų lietaus pikas bus artimiausias dvi naktis, tačiau vieną kitą krentantį orionidą bus galima išvysti iki pat lapkričio pradžios. Piko metu dangaus stebėtojai galės išvysti nuo 15 iki 30 krentančių meteoritų.

Pats tinkamiausias metas stebėti orionidus yra prieš pat aušrą, tačiau nekantriausieji tai gali daryti ir vos tik sutemus. Rekomenduojama pasirinkti nuošalią vietą, kuri nebūtų užgožta šviesos.

Tiesa, Lietuvoje artimiausią naktį planuojamas nemažas debesuotumas, todėl sąlygos stebėti orionidus nebus itin tinkamos. Tik vietomis planuojami pragiedruliai, kurie galbūt leis išvysti krentantį meteoritą.

 

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: alfa.lt
(13)
(0)
(13)

Komentarai (0)