Kas laukia žvaigždės sutikus juodąją skylę? (Video)  (0)

Ar galima Visatoje atrasti gražesnę mirtį nei žvaigždės? Jos žavi astronomus bei kosmoso mėgėjus savo spalvų palete bei augančiu sprogimo ūku. Kartais žvaigždės virsta supernovomis, tačiau kartais nutinka ir taip, jog jos savo kelyje sutinka juodąsias skyles.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Vaizdo įraše galite matyti animaciją, kurią sukūrė NASA mokslininkai. Šią savaitę moksliniame žurnale „Nature“ mokslininkai aprašė įdomų įvykį, pavadintą „potvynio sutrikdymu“. Tokį reiškinį, anot mokslininkų, galima aptikti į pagalbą pasitelkiant rentgeno teleskopą.

Iš esmės, kai žvaigždė pernelyg priartėja prie juodosios skylės, milžiniška gravitacija šią žvaigždę tiesiog ima ardyti po sluoksnį.

Jonas Milleris, Mičigano universiteto mokslininkas, yra vienas iš mokslinės studijos autorių, kuris papasakojo, jog jiems pavyko stebėti tokį reiškinį kosmose.

Pasak mokslininko, juodosios skylės gravitacija ima traukti žvaigždės medžiagą milžiniškomis gijomis, įkaitindamos ją iki milijonų laipsnių temperatūros ir tuo pačiu sukurdamos rentgeno spinduliuotės blyksnius. Būtent juos NASA mokslininkams ir pavyko užfiksuoti.

Galiausiai, kai visa žvaigždės medžiaga patenka į juodąją skylę, iš kurios šviesa negali pabėgti, rentgeno spindulių paūmėjimai išnyksta. Tuomet juodoji skylė tampa karštu disku, o dėl itin įkaitusio jo centro kartais dalis medžiagos yra išstumiama atgal į išorę.

Toks „potvynio sutrikdymo“ reiškinys buvo pastebėtas maždaug už 290 milijonų šviesmečių nuo Žemės bei yra pavadintas ASASSN-14li vardu.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: alfa.lt
(24)
(0)
(24)

Komentarai (0)