Juodžiau nebūna! Sukurta tamsiausia pasaulyje medžiaga  (3)

Mokslininkai sukūrė tamsiausią medžiagą – tokią tamsią, kad ji sugeria beveik visą ją pasiekiančią šviesą. Mokslininkai tikisi, kad atradimas ateityje padės sukurti geresnius ir efektyvesnius saulės kolektorius arba visiškai pakeisti jų gamybos būdą, rašo Independent.co.uk.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2015-10-27 Juodžiau nebūna! Sukurta tamsiausia pasaulyje medžiaga  (3)

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Naujoji medžiaga sugeria maždaug 99 proc. Saulės šviesos iš visų kampų. Nauja medžiaga yra 26 proc. tamsesnė nei anglies nanovamzdeliai, kurie iki šiol buvo laikomi tamsiausia medžiaga.

Idealiausias būdas sugerti energiją būtų sukurti tamsią medžiagą, kuri sugertų spinduliuotę iš visų kampų ir poliarizacijos, tyrime rašo mokslininkai. Toks tikslas vargu ar gali būti įgyvendintas šimtu procentų, tačiau prie jo siekiama priartėti kiek įmanoma labiau.

Ankstesnių mokslininkų sukurtas tamsiausias medžiagas matę žmonės jas apibūdina kaip „keistas“ arba „nežemiškas“, nes jos yra tokios tamsios, kad žmogaus akis jų suvokti negali. Tamsi spalva primena nesibaigiančią bedugnę.

Neįprasta, kad pirminis įkvėpimas pagaminti medžiagą kilo iš balto vabalo cyphochilus. Vabalas pasižymi spalvų skalėmis su sudėtingomis kristalinėmis struktūromis, kurios šviesą atspindi labai efektyviai. Stebėdami vabalą mokslininkai sugalvojo sukurti priešingą medžiagą, kuri kiek įmanoma labiau sugertų šviesą.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(23)
(3)
(20)

Komentarai (3)