Kinai ruošiasi naujam megaprojektui: statys rekordinės galios dalelių greitintuvą  (4)

Kinija pranešė, kad 2020 m. ruošiasi pradėti didžiausio pasaulyje dalelių greitintuvo statybas. Pasak Kinijos pareigūnų, Kinijos greitintuvas bus du kartus didesnis už Šveicarijos dalelių greitintuvą CERN, o pagrindinis jo tikslas bus rasti daugiau informacijos apie Higgso bozoną.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kaip atrodys greitintuvo konceptas nebus aišku iki metų galo, tačiau kinai skelbia, kad jame protonų ir elektronų susidūrimai vyks septynis kartus didesniu galingumu nei CERN, o šio proceso metu bus generuojami milijonai Higgso bozonų. Šis įrenginys bus pasiekiamas viso pasaulio mokslo bendruomenei.

„Tai yra aparatas pasauliui, o ne tik Kinijai“, – sakė Wangas Yifangas, Aukštos energijos fizikos instituto Kinijos mokslų akademijoje direktorius.

Pastaraisiais metais kinai skyrė daug pastangų, kad pakeistų reputaciją apie šalies mokslą. Kinijoje mokslininkai skatinami kurti kokybę, vyriausybė ėmė skatinti ir praktinių, ir teorinių mokslų tyrimus. Tam pasitarnaus ir Higgso bozono tyrimai greitintuve.

Mokslininkai mano, kad Higgso bozonas kitoms dalelėms suteikia masę ir yra fundamentalus gyvybinis Visatos blokas. Tačiau kol kas mes apie jį labai mažai ką suprantame ir kinai tikisi, kad dalelių greitintuvas padės sužinoti daugiau.

Dalelių greitintuvuose, tokiuose kaip DHG, elektronai arba protonai paleidžiami artimai šviesai greičiu tunelyje, kol vienas su kitu susiduria. Tokių susidūrimų metu originalios dalelės sunaikinamos ir sukuriama keista naujo tipo spinduliuotė ir dalelės, kurios fizikams padeda suprasti, kaip veikia Visata.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(34)
(4)
(30)

Komentarai (4)