Pirmą kartą genų redagavimu išgydyta nuo leukemijos mirštanti mergaitė

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

enzim 2015-11-06 20:07
Ech smagu skaityti tokius straipsnius. Tikiuosi metodas pasiteisins tolimesniuose tyrimuose ir išgelbės daugybę gyvybių, o mokslininkai sukūrę metodą atsistos į pretendentų į Nobelio premijos ilgąją eilę. Yra tekę susidurti su ūmia leukemija. Tiesiog sunku susitaikyti, kaip per 4-6 mėn. dingsta visiškai sveikas žmogus iš tavo aplinkos. Atrodo laikas "apgydo" prisiminimus, bet menkiausia asociacija vėl viską pažadina ir ten giliai vis duria, duria duria...
Creatium 2015-11-06 20:28
Šia smagia naujiena galima ir pajuokauti. Jau žinome "Patient zero" zombių atakos atveju (žr. I am Legend).
enzim 2015-11-06 21:11
Taip, galima pajuokauti iš bet ko, tačiau žmonėms su skaudžia patirtimi, toks humoras gali atrodyti lėkštas(švelniai pasakius). Aš gerai suprantu, ką tu nori pasakyti ir naudočiau žodį ne "pajuokauti", o išlikti budriems, nes manipuliacijos genų srityje turi praeiti pilną patikros ciklą, dėl galimai pavojingų rezultatų. Aprašytas atvejis demonstruoja išskirtinį tyrėjų gailestingumą- žmogiškumą neišvengiamos kūdikio mirties akivaizdoje, nusižengiant tyrimų protokolui, džiaugiuosi, kad jiems pavyko. Manau jie ėmėsi dvigubų apsaugos priemonių apsidrausdami nuo neigiamo rezultato.
Wolfy 2015-11-06 21:48
Puikus pasiekimas gydyme prieš tokias ligas. Tikrai būtų proveržis, jeigu šis gydymas praeitų visus bandymus su žmonėmis ir būtų visapusiškai pripažintas. Manau, kad genų inžinerija išvis yra ateitis žmonių gydyme.
Creatium 2015-11-06 23:15
Gal. Kiekvienas žmogus turi savo humoro jausmą, kiekvienas jį suvokia savaip ir kiekvienas reaguoja priklausomai nuo jo asmeninės patirties. Problema su genų inžinerija yra ta, jog jos nenumatytos pasekmės gali atsirasti po, pvz., 10 metų ar daugiau. O gal ir ne. Tai tie tyrimai su žmonėmis bus labai ilgas procesas. Ypač turint omenyje faktą, kad iš esmės bet koks naujas pakeitimas turės būti naujai ištirtas, nes nauji pakeitimai būtų prilyginami naujai vaistų rūšiai (kitokia liga -> kitokių genų keitimas). Belieka tikėtis, jog tai yra tik mažytė pradžia visų tų išgijimų, kuriuos genų inžinerija atneš į mūsų pasaulį. Ko gero tai taip pat yra pradžia naujienų apie genų inžinerijos būdu patobulintus žmones.
Nerkus 2015-11-08 18:20
Aš gal irgi žiauriai pasakysiu, bet man kartais atrodo, jei jau gamta nulėmė, kad reikia mirti, tai gal ir reikia leisti mirti. Su kišimusi į genetiką galima prisidirbti, atsiras neprognuozuojami išsigimimai ir dar labiau silpnės ir užsiterš genofondas. Ptieisim iki to, kad padarys kompe norimo vaiko genus ir įves tą embrioną į moters gimdą. Tada bus kaip iš fantastinių filmų, elitas, kuris yra turtingas, protingas ir gražus bo jie turi pinigų "pasigaminti" norimus palikuonis ir eiliniai žmonės, kurie savo palikuonis gamina natūraliu būdu.
enzim 2015-11-08 18:58
- Socialinis darvinizmas būdingas daugeliui nebrandžios pasaulėžiūros asmenų. Tai būdinga asmenims su negiliu dalyko išmanymu, taip vadinamiems pusmoksliams. Tamstai priminsiu, kad ne esi išskirtinis, Hitleris kaip tik taip mąstė. Jis irgi buvo pusmokslis ir nekreipė dėmesio, ką jam sakė naujausi to meto mokslo pasiekimai populiacijų genetikos srityje: depresinių mutacijų skaičius populiacijoje neviršija 3 proc. . Procentas nekinta populiacijai didėjant. Jūsų baimės dėl ateities turi pagrindą, jei visuomenė bus abejinga, gali ištikti bėda, tačiau šalyse, kur šios technologijos pasiekė grėsmę keliantį lygį, dabar demokratiniai režimai ir genų inžinerijos srityje vykdomi tyrimai, priekabiai įrėminti įstatymų. Reik išlikt budriems ir toliau.
punktyras 2015-11-08 19:06
ir tolesni argumentai, iliustruojantys aptariamos temos nesupratimą. Todėl tai tik niekuo nepagrįsta tamstos nuomonė, kurią reikšti, aišku, galima.