Mokslininkų išvados: ateityje rykliai bus kitokie  (0)

Mokslininkai skelbia, jog dėl kylančios vandenynų temperatūros ateityje rykliai bus kitokie, nei yra dabar. Tokias prognozes skelbia Australijos jūrų biologai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Mokslininkai iš Adelaidės universiteto atrado, kad šiltesnis vanduo ir didėjanti anglies dioksido koncentracija gali nulemti ryklių gyvenseną ir jų augimo procesą, todėl jiems tampa žymiai sunkiau sugauti savo grobį.

Kylanti anglies dvideginio koncentracija apsunkina ryklių gebėjimą užuosti savo auką, o tai yra vienas iš svarbiausių elementų ryklių medžiojimo procese. Nesugebėdami aptikti grobio, rykliai yra tiesiog priversti prisitaikyti prie pokyčių ir jų kūno masė mažėja.

Atlikus mokslinius stebėjimus pastebėta tendencija, jog medžiodami rykliai neretai net nesivargina sumedžioti savo potencialios aukos. Nesugebėdami tinkamai maitintis, rykliai galiausiai tampa mažesni.

Tuo pačiu metu šiltesnis vanduo ir ilgiau trunkančios medžioklės priverčia ryklius išnaudoti daugiau energijos. Negalėdami patenkinti energijos poreikio gyvūnai tiesiog ima keisti savo maisto racioną - jie mažiau suvartoja mėsos ir ieško jai alternatyvų.

„Šiltesni vandenys ir vandenynų rūgštėjimas turės didelį neigiamą poveikį ryklių gebėjimui patenkinti savo energetinius poreikius, o tai atsilieps visai ekosistemai.

Šiltesniame vandenyje rykliai yra alkanesni, bet didesnis CO2 kiekis neleidžia surasti maisto. Dėl riboto gebėjimo medžioti, rykliai nesugebės kontroliuoti jūros maisto klodų, o tai yra būtina siekiant išlaikyti sveiką vandenyno ekosistemą“, - kalbėjo tyrimo vadovas Ivanas Nagelkerkenas.

Straipsnis buvo publikuotas Scientific Reports žurnale.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: alfa.lt
(17)
(2)
(15)

Komentarai (0)