Kanadiečiai išrado tai, kas gali išgelbėti mūsų planetą

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

immortallt 2015-10-28 11:31
200mln dolerių... Kiek per savo veiklą CO2 sugaudys? Tai galėtum skaičiuoti, kokia yra vienos CO2 tonos kaina ir vertinti ar teoriškai bent kiek ekonominės racijos bus naudoti tokį sprendimą.
Kadras 2015-10-28 11:35
Cia manau prototipo kaina tera. Laivuose jau senai tokie aparatai stovi, veikiantis tokiu paciu principu, tik jie ne CO2 gaudo, o NOx ir SOx, tai ju kaina apie 1mln euru.
Audrius 2015-10-28 11:47
Manau bet kokia iniciatyva mazinti CO2 kieki atmosferoje yra sveikintina. Tik reik matyt visa problemos dydi, tokie zaisliukai yra tiesiogine prasme lasas juroje. Idomus, bet mano nuomone visiskai nereiksmingi.. Pvz, vien dabar siauciantys kasmetiniai misku gaisrai indonezijoj iskiria gigatonas CO2 (daugiau nei metine UK tarsa). Kalbant apie geoengineering bendrai, tai tik laiko klausimas, kada salys rimtai prades tuo uzsiiminet. O tada, entire hell breaks loose...
immortallt 2015-10-28 11:59
Matai, gaisrai, priešingai nei naftos, anglių ar dujų deginimas neišskiria CO2, kuris įkalintas buvo jau milijonus metų. Tiesa, trumpu laikotarpiu tai nieko gero, ypač, jei neleidžia miškams ataugti. NOx ir SOx scrubin'imas kiek kitoks dalykas. Jį stato, nes tai pigiau, nei naudoti švaresnį kurą. Ekonominiai motyvai. Tiesa, dideji nauji laivai vis dažniau statomi su SGD. Jei taip ir toliau užsakymai eis, gali greitai persiversti krovininių laivų rinka. 200mln gali būti tiek labai daug, tiek labai mažai. Jei tai būtų mažiau nei 15€/toną savikaina, tai greitu metu jų populiarumas augtų. O ar prototipo kaina ar ne - irgi nieko nerašo. Per daug klaustukų, kad susidaryti nuomonę, čia kažkas gero ar tik PR'as.
Xdmin 2015-10-28 12:12
o gal geriau pasodinkime daugiau medziu ir neleiskime kirsti misku? Viskas gausis naturaliai, ir nebereikes nieko isradinet.
Audrius 2015-10-28 12:21
Rinkos ekonomika viska gali labai paprastai isspresti jei bus leista operuoti iskaiciuojant visus kastus, t.y. jei CO2 tures kaina. Nebereiks jokiu subsidiju ir "picking winners".
Kadras 2015-10-28 12:36
Skruberiai pasalina is duju SOx, veikimo principas, kad dujos praeina pro vandeni O NOx pasalina SCR, cia dujos sumaiso su amoniaku ir praeina pro katalizatoriu ir taip NOx tampa N2 dujom. Na taip, bet jei situ aparatu kaina butu apie 1mln, gal apsimokes statyti gamyklos teritorijoje ir taip nemoketi uz CO2?
immortallt 2015-10-28 12:44
Audrius, Paryžiaus konferencijoje tikimasi, kad visgi pavyks patvirtinti CO2 įkainavimą VISOMS ŠALIMS pasaulyje. Panašu net Kinija yra už. Kadras, na tokiu atveju taip, bet kol kas jokių aiškių skaičių nėra, kiek reikia mažinti savikainą, kad atsipirktų ir ar yra kur galimybių mažinti. Nors tokia technologija būtų nereali pereinamuoju laikotarpiu ir dalinai kompensuojant jau išleistą CO2, padedant planetą valyti. Xdmin, deja deja. Sodinant medžius, galime nebent atstatyti tai, ką nukritom per pastaruosius 200 metų, bet tikrai ne kompensuoti iškastinius išteklius. Jei iš organinių sprendimų, tai nebent naudoti dumblius ir juos palaidoti giliai vandenynų dugne.
Auksine Logika 2015-10-28 12:51
Sudie silti orai, labadiena korozija... Paprastesnis sprendimas butu puse pasaulio uzbombint atominem, kad ten kelis simtus metu negaletu izengti zmogaus koja. Tada ataugtu miskai ir visa kita.