Dabar pasaulį užplūdęs El Niño yra didžiausias iš kada nors užfiksuotų  (2)

Dabartinis ekstremalus El Niño yra stipriausias kada nors užfiksuotas, ir užėmė ankstesnio, 1997-8 m. rekordo vietą. Jau keliantys sumaištį viso pasaulio oruose, naujieji skaičiai reiškia, kad šis poveikis tikriausiai tik stiprės. Dėl jo atsiradimo galima kaltinti klimato kaitą, kuri, kaip žinoma, didina ekstremalių El Niño reiškinių poveikio orams tikimybę.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2015-12-02 Dabar pasaulį užplūdęs El Niño yra didžiausias iš kada nors užfiksuotų  (2)

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

1997-1998 metų El Niño tapo 20 000 žmonių mirčių priežastimi ir padarė nuostolių už beveik 97 mlrd dolerių dėl sukeltų potvynių, sausrų, gaisrų, ciklonų ir purvo nuošliaužų.

Remiantis naujausiais JAV nacionalinės orų ir okeano agentūros skaičiais, dabartinis El Niño savo pagrindiniu rodikliu aplenkė 1997-8 El Niño.

El Niño kyla, kai šiltas vanduo, susikaupęs aplink Australiją ir Indoneziją, plūsteli į rytus per Ramųjį vandenyną Amerikos žemyno link, iš paskos patraukdamas ir lietus.

Pagrindinis jo intensyvumo rodiklis yra vandens temperatūra Ramiojo vandenyno centrinėje dalyje. 1997 metais, jis didžiausią reikšmę pasiekė lapkričio 26 dieną, kai vidutinę temperatūrą viršijo 2,8 °C. Pagal naujausius matavimus, 2,8 °C virš vidurkio ribą jis pasiekė šių metų lapkričio 4 dieną ir kilo iki 3,1 °C lapkričio 18 – tai aukščiausias užfiksuotas temperatūros pakilimas šiame regione.

„El Niño bendruomenė atidžiai stebi [šio El Niño] raidą ir tai, ar dabartinis įvykis pranoks 1997-8,“ sako Axel Timmerman iš Havajų universiteto Honolulu.„Mėnesio ir savaitinės centrinės Ramiojo vandenyno dalies temperatūros anomalijos aiškiai rodo, kad dabartinis įvykis jį pranoko.“

Centrinės Ramiojo vandenyno dalies temperatūros labiausia veikia pasaulio atmosferos cirkuliaciją, ir taip daro didžiausią įtaką pasaulio orams, sako Timmermanas, perspėjęs ir anksčiau, kad šis El Niño tikriausiai bus rekordinis.

Šis įvykis nesumušė temperatūros rekordų visoje rytinėje Ramiojo vandenyno dalyje, tik centrinėje rytinėje. „Jis pasislinko į plotą, kur atmosfera veikiausiai reaguos dar stipriau,“ sako Timmermanas.

Timmermanas ir kiti tyrėjai 2013 metais nurodė, kad El Niños pastaruosius kelis dešimtmečius buvo stipresni, nei bet kuriuo metu per praėjusius keturis amžius. Ar tai vyksta dėl klimato kaitos, nėra žinoma, bet Timmermanas su kolegomis taip pat yra parodęs, kad ekstremalus El Niño's poveikis šį šimtmetį dėl klimato kaitos pasireikš dvigubai dažniau.

Panašias išvadas, rodančias, kad klimato kaita sustiprins El Niño vykdomą kritulių perskirstymą, sustiprinsiantį sausras ir liūtis, gavo ir Scottas Poweris su kolegomis iš Australijos meteorologijos biuro.

Mušantis rekordus

El Niño susijęs su daug ekstremalių orų reiškinių visame pasaulyje. Drauge su globaliniu šilimu jis atsakingas už tai, kad 2015 yra karščiausi užfiksuoti metai. Indijoje daugiau nei 2 000 žmonių mirė dėl vėluojančių musonų sukeltos karščio bangos – El Niño poveikio.

Dabar, galiausiai prasidėjus musonams, šiame regione neįprastai smarkiai lyja – irgi El Niño poveikis. „Pietų Indijoje, prasidedant žiemai, smarkiai lyja, o musonų sezonas buvo sausas. Taip vyksta tik per stiprius El Niño, taigi, tai patvirtina, kad šis El Niño yra milžiniškas,“ sako Wenju Cai iš Australijos vyriausybinio mokslinių tyrimų instituto, CSIRO Melbourne.

El Niño taip pat sustiprina rekordiškai didelius nelegalius gaisrus Indonezijoje, susilpnindamas ten lietų.

O kai kuriose Ramiojo vandenyno salose, vandens lygis taip nukrito, kad koralų rifai išniro iš vandens. Šis reiškiny vadinamas Taimasa, samoa kalba tai reiškia „smirdintis rifas“. New Scientist gavo fotografijas iš Guamo, kuriose matomas šis dramatiškas poveikis (žr. nuotrauką aukščiau ir žemiau), pasitaikantis tik per itin stiprius El Niño. Visame pasaulyje El Niño taip pat sukėlė masinį koralų blyškimą.

Australija kai kurių blogiausių El Niño efektų išvengė, nes El Niño stiprinantis Indijos vandenyno dipolis – jūros temperatūrų svyravimas Indijos vandenyne – susilpnėjo. Dėl šilto vandens išsidėstymo, kai kurie regionai, tokie, kaip Peru ir Ekvadoras, veikiausiai patirs mažesnį poveikį.

Tačiau žiūrint bendrai, Timmermanas spėja, kad šio rekordus mušančio El Niño poveikis irgi bus rekordinis.

Daugelis efektų dar tik pasireikš. Pavyzdžiui, ar jis atneš lietus į Kaliforniją ir palengvins sausrą – o gal netgi persistengs ir sukels potvynius – nėra žinoma. Timmermano teigimu, modeliai numato didesnę lietaus tikimybę Kalifornijoje.

Bet ir El Niño pasibaigus, dar nebus metas švęsti, kadangi po jo tikėtina, seks stipri La Niña, atnešianti daugmaž priešingą poveikį pasaulio orams. La Nina įvykių dažnis šį šimtmetį, prognozuojama, dėl klimato kaitos taip bus maždaug du kartus didesnis.

Michael Slezak
New Scientist

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(44)
(3)
(41)

Komentarai (2)