Nepakeičiamoji druska – kaip ji veikia mūsų organizmą?  (0)

Naujausi moksliniai tyrimai parodė, kad druska ne tik pagerina maisto skonį, bet ji yra labai svarbi mūsų organizmo veiklai. Maisto racione turėtų būti pakankamai druskos, kad kompensuotume tam tikrų medžiagų trūkumą organizme, tačiau kur yra druskos vartojimo riba?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Natris yra vienas iš pagrindinių valgomosios druskos elementų. Antrasis valgomosios druskos elementas – chloras, kuris padeda virškinti maistą.

Pusgaminiuose yra gausu druskos, papildomai jos dedama ir į restoranuose tiekiamą maistą, kad jis būtų skanesnis. Dėl šios priežasties daugelis žmonių valgo persūdytą maistą, kuris neigiamai veikia organizmą.

19 – 50 m. amžiaus žmonėms per dieną patariama vartoti iki 5 g (1 – 1,5 arbatinių šaukštelių) druskos. Didesnis kiekis druskos gali pakenkti.

Vartojant daug druskos kūne užsilaiko skysčiai. Taip yra todėl, kad inkstai, filtruodami kraujyje susidariusias kenksmingas medžiagas, sulaiko vandenį organizme. Tai gali sukelti edemą – skysčių kaupimąsi audiniuose. Kuo daugiau skysčių organizme, tuo labiau plečiasi venos ir arterijos, dėl to padidėja kraujospūdis ir gresia hipertenzija.

Yra žinoma, kad druska sukelia troškulį. Jeigu pradėsite gerti daug vandens, tai gresia patinimu ir padidėjusiu kraujo spaudimu, jei vartosite per mažai – prasidės dehidratacija.

Žmonės, kurie vartoja daug druskos dažnai eina į tualetą, atsikratyti vandens pertekliaus. Tačiau tuo pačiu kiekvieną kartą organizmas netenka ir kalcio, mineralo atsakingo už dantų ir kaulų stiprumą. Kalcio trūkumas gali sukelti osteoporozę.

Ir tai dar ne viskas. Neigiami druskos efektai dar ne iki galo suprantami. Kai kurie tyrimai rodo, jog per didelis druskos vartojimas gali sukelti skrandžio opą, skrandžio infekciją ar net pagreitinti skrandžio vėžio vystymąsi.

Niekas nežino kodėl taip atsitinka, bet yra spėjama, kad druskoje esantis natris naikina skrandžio gleivinę.

Druska taip pat gali paveikti žmogaus kognityvines funkcijas. Tai buvo atskleista 2010 metais, kuomet mokslininkai atliko tyrimą. Egzistuoja daug įrodymų, kad dideli kiekiai druskos gali turėti ilgalaikių neigiamų pasekmių sveikatai.

 Atkreipkite dėmesį kokį kiekį druskos suvartojate, o atsisakydami kai kurių sūrių produktų tik padėsite savo organizmui.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(15)
(4)
(11)

Komentarai (0)