Kaip mūsų protėviai susipažino su Afrika: XVI a. Lietuvoje pardavinėti tepalai, siekiantiems supanašėti su juodaodžiais (Video)  (5)

Lietuvos pažintis su juodaodžiais prasideda XV a., o jau kitą šimtmetį jie mūsų šalyje tampa tokie populiarūs, kad pradedami laikyti dvaro prabangos ženklu. Juodaodžių trūkumą lietuviai bandė kompensuoti pačiais netikėčiausiais būdais, sako Lietuvos istorijos instituto, Lietuvos edukologijos universiteto profesorė dr. Raimonda Ragauskienė.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Istorikės teigimu, XVI a. tampa labai madinga dvare turėti kiek įmanoma daugiau juodaodžių. Tai buvo dvaro puošmena ir atrakcija. Tačiau juodaodžių nebuvo labai daug, ir greitai jų ėmė trūkti. Tad lietuviai pradėjo ieškoti būdų, kaip šį stygių kompensuoti.

„Baroko laikmečiu suklesti keistenybių, marginalumo mada. Tad lietuviai patys bandė tapti juodaodžiais. Vaistinėse buvo galima nusipirkti tepalų, kuriais išsitepus oda patamsėja. Vaidinimų metu juodaodžiais apsimesti bandė net valdovai“, – tikina profesorė.

Tačiau analizuojant istorinius šaltinius paaiškėjo, kad egzotika buvo laikomi ne tik juodaodžiai – į pačius lietuvius svečiose šalyse buvo žiūrima kaip į įdomius eksponatus.

Plačiau – LRT TELEVIZIJOS laidos „Istorijos detektyvai“ reportaže:

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: lrt.lt
lrt.lt
(5)
(6)
(-1)

Komentarai (5)