Mokslininkai patvirtino – „chemtreilai“ išties kenkia  (7)

Valdžios sąmokslu išnuodyti žmoniją tikintys acto garintojai, pasirodo, nėra visiškai neteisūs – „chemtreilais“ vadinami lėktuvų pėdsakai danguje tikrai turi neigiamą poveikį.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tik ne žmonėms, o planetos klimatui.

Mokslininkų atlikto tyrimo duomenys rodo, kad lėktuvų paliktuose pėdsakuose esantys ledo kristalai sklaido saulės šviesą. Tai, tyrėjų nuomone, turi įtakos planetos klimatui. Tiesa, jie negali tiksliai įvertinti, koks tas efektas, skelbia Dailymail.co.uk.

„Juos palieka lėktuvai ir jie palaipsniui šviesina padangę, – sakė Charlesas Longas iš JAV Nacionalinės vandenynų ir atmosferos tyrimų administracijos (NOAA). – Gali būti, kad mes šiuo atveju užsiimame tam tikra netyčine geoinžinerija.“

Ši teorija remiasi ankstesniu tyrimu, kuriame nagrinėta, kiek saulės energijos pasiekia Žemės paviršių. Anksčiau pastebėta, kad 1950–1980 metais planetą pasiekiančios saulės šviesos sumažėjo, o vėliau jos kiekis vėl grįžo į senas vėžes. Tai rodė, kad planetą pasiekiantis energijos kiekis nėra pastovus.

Siekdami išsiaiškinti to priežastį, mokslininkai bandė pokyčius susieti su pačios Saulės išskiriama energija. Tačiau koreliacijos aptikti nepavyko.

„Jei kalta ne saulė, tuomet už tai turi būti atsakinga atmosfera“, – sakė Martinas Wildas iš Šveicarijos valstybinio technologijų instituto Ciuriche.

XX amžiaus viduryje atmosfera buvo smarkiai užteršta dėl aerozolių, o tai sumažino Žemę pasiekiančios saulės energijos kiekį. Suskubus mažinti taršą aerozoliais, saulė paryškėjo.

C.Longas su kolegomis pastebėjo, kad dalis saulės šviesos skrieja tiesiai į Žemės paviršių, o dalis spindulių lūžta ir išsisklaido atmosferoje. Mažėjant taršai, šios išsisklaidančios šviesos kiekis turėtų mažėti, tačiau situacija buvo atvirkštinė – jos padaugėjo.

„Susidūrėme su keistenybe – atmosferoje turėjo būti kažkas, sklaidantis saulės šviesą, – teigė C.Longas. – Mažos ledo dalelės tam puikiai tinka.“

Jis įsitikinęs, kad ledo kristalų susidarymą lemia orlaivių eismas, kadangi lėktuvų paliekamuose pėdsakuose yra vandens garų. Aukštai atmosferoje yra labai šalta, o šios dalelės atlieka branduolio vaidmenį ledo kristaluose, kurie ir suformuoja ryškius „chemtreilus“ danguje.

Net nuo žemės matomai šviesiai juostai išnykus, jos vietoje lieka plonas „ledinis rūkas“. Taigi nors dangus atrodo giedras, jame tebėra dalelių, kurios tik po kurio laiko nukrenta iš atmosferos.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(45)
(10)
(35)

Komentarai (7)