Šiąnakt – Aurora Borealis: Naujųjų išvakarėse Žemę talžys galinga geomagnetinė audra (Video)  (0)

Panašu, kad įspūdingų reginių danguje netikėtai išvysime dar prieš naujametinius fejerverkus. Heliofizikai informuoja, kad Saulėje įvyko gama spindulių žybsnis ir plazmos pliūpsnis, todėl netrukus suintensyvės geomagnetinė audra, o naktį iš gruodžio 30 į 31-ąją šiaurinio pusrutulio danguje turėtų pasirodyti aurora borealis – šiaurinės pašvaistės. Beje, o ir orai pastarosiomis dienomis lyg užsakyti: naktys – giedros ir pavydėtinai žvaigždėtos.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Geomagnetinė audra jau prasidėjus, o šiandienai (gruodžio 30 d.) numatomas jos pikas, kuris, kaip rodo K-index reikšmių statistika, kol kas dar nebuvo pasiektas (kol kas K indeksas neviršijo 2, o audra galinga laikoma nuo 4).

NOAA prognozuoja stiprų G3 kategorijos geomagnetinį štormą, o apskritai geomagnetinės audros pagal galingumą skirstomos į 5 kategorijas – nuo G1 (silpnos audros) iki G5 (galingo geomagnetinio "uragano"). G3 atveju neretai šiaurinės pašvaistės matomos ir Lietuvos geografinėje platumoje. O štai jei geomagnetinė audra įsisiautėja iki G4 kategorijos, aurora borealis spektakliais grožisi net ir Kalifornijos gyventojai.

Didelės energijos magnetinių dalelių intensyvų srautą beveik tiesiai į Žemę pirmadienį (gruodžio 28 d.) paleido vidutiniškai stiprus M1,8 kategorijos gama spindulių žybsnis ir jį lydėjęs plazmos išsiveržimas. Saulės plazma Žemės magnetosferą turėtų pasiekti šįvakar. Didžiausia šiaurės pašvaistės spektaklio tikimybė – nuo 17:00 iki 23:00 val. Lietuvos laiku.

Taigi, šįvakar – ideali proga pasidairyti šiaurinių pašvaisčių, juolab, kad dangus turėtų būti visiškai giedras, o mėnulis tekės vėlokai - 22:12 val.

Geomagnetiniai neramumai gali tęstis ir gruodžio 31-ąją. Tiesa, Naujųjų metų naktį geomagnetinė audra turėtų būti nebe tokia stipri.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(20)
(0)
(20)

Komentarai (0)

Susijusios žymos: