Naujas planas, kaip gelbėti lietuvius nuo alkoholizmo: dar daugiau draudimų ir net kompensuojamų vaistų

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

Audrius 2016-01-04 09:31
Sveikinu visus alkoholio vartojima mazinancius zingsnius. Deje, taip jau yra, kad Lietuva yra palyginus toli siaurej, kur ziema mazai sviesos ir labai salta. Todel kaip ir kitos siaures salys turim problema su alkoholiu. Mano galva, sitoj vietoj geriausia nesradinet dviracio ir sekti skandinavu pavyzdziu, nes kitaip busim kaip rusija...
zaliaakis 2016-01-04 12:11
Del šviesos trūkumo ir šalčių alkoholio niekas nevartoja. Jis pigus, lengvai prieinamas ir visuomenes problemos. Nes pas mus girtas labiau gerbiamas už negerianti...
lucy 2016-01-04 12:28
Mes bandom išrasti dviratį ir kažkokie durni draudimai tikrai nepadės jie tik erzina. Pirmiausia kodėl žmonės geria? Todėl kad gyvent yra šūdina, kaip taisyklė tai mažas pajamas gaunantys asmenys kaime. Tai nuo čia ir reiktų pradėt viska tvarkyti. PS. Žaliaki taip gal mokykloje buvo, ar nzn kokioje tu aplinkoje esi.
Skija 2016-01-04 12:51
Tai kas, kad jis pigus? Jei žmogus nenori alkoholio, tai jam ir už centą neįkiši. Branginkim? O kam? Mažai žmonių dėl kelių eurų paskersta? Super, kad finansuos alkoholikų gydymą, bet (pritempiant prie "lucy" komentaro) įdomu ar "pasveikęs ir grįžęs į savo "š" aplinką, žmogelis nesigriebs seno įpročio.
Shinigami 2016-01-04 13:12
Taip draudimai niekada nepadėjo ir niekada nepadės. Ir dauguma geria, nes jiems gyvenimas atrodo šūdinas. Bet gyvenimas šūdinas, ne dėl mažų pajamų. Viršininkas grižo iš ŠriLankos, sakė ten vietiniai gyvena prastesniuose pastatuose nei kaime esantys tvartai. Net viešbutyje per lietų laša į lovą. Bet visi gyvena patenkintai ir laimingai. Nes tam, kad jie butu laimingi, jiems reikia tik bet kokio stogo virš galvos ir pilno pilvo. Tuo tarpu pas mus visiems reikia mašinų, mobilių telefonų, televizorių, kompiuterių ir geresnio namo nei yra pas kaimyną. Jei to neturime tai gyvenimas šūdinas ir tik alkoholis "padeda". Tai ar iš ties čia mažos pajamos kaltos? Neteko girdėti kad kas nors pas mus mirtu iš bado, bet ne karta girdėjau, kad mirė nuo alkoholio.
Simplicity 2016-01-04 14:23
Įvesim 0.00‰- nebebus girtų vairuotojų. Uždrauskim šulinius ir išmatų duobes kaimuose - nebus kur vaikų sumest. Uždrauskim būti bedarbiais- dings nedarbas. Uždrauskim alkoholio reklamą- dings alkoholizmas. (Ką dar galėtumėm uždrausti?) Juk draudimai taip puikiai veikia. Draudžiam žudyti, draudžiam vairuoti neturint tam teisės, draudžiam turėti nelegalių narkotikų ir t.t. Priims krūvą naujų draudimų, prikurs kuo nors besirūpinančių instancijų ir komisijų, o situacija liks nepakitusi, nes puslitris 20% vyno skonio gėrimo ir toliau kainuos 1.20€. (Stebintys Seimų darbus turėjo pastebėti, kad blaivininkų kalbos ir siūlymai gerokai branginti alkoholį nesusilaukia jokio palaikymo.) Didžiuosiuose miestuose trūksta patruliuojančių policijos pareigūnų ir kuro patruliavimui. Miesteliuose uždarinėjamos policijos nuovados, mažinami kaimiškųjų apylinkių inspektorių etatai. Perskaičiau komentarą ir kilo dar viena draudimo idėja. Uždrauskim internetą ir televizorių- nematys kaimiečiai, kad kiti gyvena geriau ir pasikeitus kelioms kartoms bus tokie pat laimingi kaip šrilankiečiai.
hamann 2016-01-04 15:35
Tai kad kainų kėlimas, irgi tik sąlyginis problemos sprendimas. Bus kaip rusijoje. Oficialus alkoholio suvartojimas mažesnis nei pas mus, o realiai dar tiek pat suvartojama neapskaitomo alkoholio. P.S. Šri lankos, su šiauriečiais prašome nelyginti.
Shinigami 2016-01-04 15:56
Pas eskimus viršininkas nesilankė, tai nežinau ar jie laimingi ar ne. Bet įtarių, kad laimingesni nei dauguma lietuvių.
lape 2016-01-04 16:39
Yra dar vienas būdas - tapti musulmonais. Bet kaip tada valstybė išgyvens be akcizo?
Simplicity 2016-01-04 16:45
Alkoholizmas nėra tik kaimiečių ir asocialių žmonių problema. Šią priklausomybę turi ir šou verslo atstovai, ir Seimo nariai. Prieš šventes lietuvišką degtinę iš lentynų šluote šlavė, nes ir taip pigiai degtinei ir "viskio skonio gėrimams" buvo taikoma nuolaida. Specialiai nežiūrėjau, bet nemačiau nei vieno vežimo prie kasų, kuriame gulėtų ne keli buteliai lietuviškos degtinės po 4-5€, o keli buteliai 10€ kainuojančios Absolut ar Finlandia degtinės. Daug geriam, nes pigu. Abejoju, kad koks nors vidutines pajamas gaunantis pilietis eis ieškoti kur būtų galima neapskaitomo alkoholio nusipirkti. Vargu ar pilstuko ieškos ir paaugliai, jei negalės kaip šiandien vyno skonio gėrimo už 1.2€ įsigyt. Prieš sukeliant tabako gaminių kainas irgi buvo šaukiančių, kad niekas nepasikeis, o tik suklestės kontrabanda, bet statistika rodo visai ką kitą. Su alkoholiu irgi panašiai turėtų gautis. Jei vartojimas ir nesumažės, tai bent jau surinksim daugiau pinigų į biudžetą. Su kaimais jau kiek sunkiau. Ten žmonės geria, nes nėra kitų pramogų. Jei kaimas didesnis ir kolūkio kultūros namai neprivatizuoti, tai ant paklodės galima piratinį filmą parodyti ar šokius surengti. Jei kas iš mūsų (miesčionių) atimtų internetą, sporto sales, teatrus ir kiną, tai ir mes iš neturėjimo ką veikt sėdėtumėm ir piltumėm.
zaliaakis 2016-01-04 17:13
Čia tiems kas verkia del surinkto akcizo. Negalvokit kad nepirkes alkoholio ims ta 10 euru ir suplesys. Pirks ką kita, kad ir duona vaikams... pinigai ir mokesčiai neprapuls. Tik bus surinkti kitomis prekėmis. O rezultatai kai bus mažiau gerinančių po ilgesnio laiko į pliusa Lietuvai pasijaus stipriai...
lucy 2016-01-04 18:32
Prisiminiau gerą anekdotą į temą. Skamba maždaug taip. -Tėvelį girdėjau jog alkoholį pabrangino, tai reiškia jog mažiau gersi? - Ne, sūnau, tai reiškia jog mažiau valgysi.
Skija 2016-01-04 19:34
Eskimui reikia būdos, jis ją turi ir laimingas. Mum reik televizoriaus telefono ir dar visko, bet mes to neturim, todėl matyt nelaimingi. Negalima lyginti žmonių poreikių. Akcizas. Geriausia, ką mūsų Lietuvėlė gali sugalvoti.. Kas čia šnekėjo apie akcizo naudą atneštą padidinus cigarečių kainą? NTAKD duomenis prašom pažiūrėti, kokią "didžią" pergalę atnešė akcizas. O tada jei dar kils klausimų pasiieškoti numanomo šešėlio duomenų. Tas pats bus ir su alkoholiu. Tai yra liga, ją reikia gydyti, o ne užsimerkus padidinti kainą ir tikėtis, kad tai išsispręs. Neužtenka neseniai vykusių skerdinių? Kiek ten jam reikėjo pinigų, kad 3 žmones papjautų? Tai ok, padarykim, kad dar reikėtų prie tos sumos 50 centukų damest.
Shioks 2016-01-04 20:18
Galima palyginti miesta ir kaima, bet kaimas kaimui nelygus. Jei kaime 7 trobos, ten tos veiklos atsipalaidavimui nelabai ir yra, bet jei kaime 40 trobu, procentaliai kurie alkoholi vartoja bus maziau, nes bus daugiau kitokiu uzsiemimu. Pazystu zmoniu kurie geria ir dirba, ir kai paklausiu kodel geri, sako tai nera ka veikti vakare kaime ar savaitgali. Tos problemos kaimuose bus tol kol kaimai neisnyks. Miestuose kitokia situacija, socialine atskirtis tarp zmoniu, vieni uzdirba daugiau, kiti uzdirba maziau ir vieni gali leisti sau daugiau, kiti maziau. Gal esat pastebeje, bet nemokamuose renginiuose maziau pasiturinciu zmoniu yra daugiau ir jei tame renginyje veiklos apribotos nuo pinigu kiekio, tai ten alkoholio suvartojama daugiausiai. Kalei bokala ir linksma, akyse saulute pradeda sviesti, oras nebetoks zvarbus. Kai visos pramogos bus visiems prieinamos, zmoniu mentalitetas kur kas greiciau pasikeis ir alkoholis taps reta alternatyva. Ir siaip alkoholio reklama padare nemazai itakos alkoholio suvartojimui.
Simplicity 2016-01-04 20:45
Radau seną straipsnį kontrabandos tema. Pasak straipsnio, 2010 metais kontrabandinių cigarečių dalis viršijo 40%, o 2014 metais nelegalios cigaretės užėmė jau tik 28% rinkos. (Straipsnis 2015 m. pradžios.) Mano aplinkoje yra bent 3 žmonės, kurie metė rūkyti tik todėl, kad gerokai pabrango cigaretės.
kwest 2016-01-06 13:33
Visiskai sutinku su grieztinimais, dar galetu uzdraust pardavinet stipriuosius gerimus maisto parduotuvese.