Pagirių anatomija: ar įmanoma išvengti ir kaip gydyti?  (4)

Ar riebus kepsnys prieš vakarėlį padės išvengti pagirių? O gal geriau išgerti tabletę aspirino ar aktyvintos anglies? Sveikatos apsaugos ministerijos Ekstremalių sveikatai situacijų centro Apsinuodijimų informacijos biuro vedėja Laima Gruzdytė sako, kad pirmiausia pagalba sau – saikas.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2016-01-07 Pagirių anatomija: ar įmanoma išvengti ir kaip gydyti?  (4)

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kada kreiptis į medikus?

Lietuva – viena pirmaujančių šalių pagal suvartojamo alkoholio kiekį asmeniui. Pasaulio sveikatos organizacijos praėjusių metų duomenimis, šalis yra trečioje vietoje po Baltarusijos ir Moldavijos – vienam gyventojui tenka 15,4 l grynojo alkoholio per metus. Kiek mažiau nei pusė alkoholio kiekio išgeriama alaus pavidalu, o likusi dalis tenka stipriesiems gėrimams, vynui ir kitiems alkoholiniams gėrimams.

Pasak toksikologų, Lietuvoje aktuali ne tik ūminės alkoholinės intoksikacijos problema, kai pacientai ūmiai sunkiai apsinuodija alkoholiu, bet ir dėl ilgalaikio alkoholio vartojimo išsivystantys fizinės ir psichikos sveikatos sutrikimai, kai neretai reikia reanimacinių ir intensyviosios terapijos priemonių.

Sveikatos apsaugos ministerijos Ekstremalių sveikatai situacijų centro Apsinuodijimų informacijos biuro vedėja L.Gruzdytė šį faktą patvirtina. Jis kiek aktualesnis tampa šventiniu laikotarpiu, mat pasitaiko, kad švenčių padariniai išlenda gerokai po Trijų karalių.

„Negeriančio žmogaus supratimu, trys dienos alkoholio vartojimo jau yra baisu, geriančiam ir trys mėnesiai atrodo nieko tokio. Į medikus dažnai dėl alkoholio vartojimo padarinių, deja, kreipiasi gana jauni, darbingo amžiaus vyrai, kurie yra fiziškai stiprūs, tačiau būna priversti kreiptis dėl abstinencijos būklės. Ne visi gali sustoti gerti arba sveikatos būklė tokia, kad negali nei vartoti, nei nevartoti alkoholio. Deja, daugelis, kol gali gerti, tol tai ir daro“, – sako specialistė.

Anot jos, kalbant apie kreipimąsi į medikus apsinuodijimo alkoholiu atvejais, pirmiausia reikėtų aptarti asmens girtumo laikotarpį. Tiek juo, tiek ir vėliau, pasak L.Gruzdytės, pačiam žmogui gali nepavykti susitvarkyti su alkoholio vartojimo padariniais.

„Jei žmogus yra toks girtas, kad jo nepavyksta pažadinti, nereaguoja į aplinką, skausmą, mediciniškai šią būklę galima palyginti su koma. Tokiu atveju reikia kreiptis į medikus pagalbos, nes būklė gali būti pavojinga gyvybei. Jei žmogus yra girtas ir pagalba vis dėlto nekviečiama, jį reikėtų paguldyti į stabilią padėtį ant kairiojo šono ir stebėti, kad jis neapsiverstų, vemdamas nepaspringtų.

Medicininė priežiūra ir pagalba kitą dieną po alkoholio vartojimo būtina, jei žmogus visiškai negali gerti ir valgyti, nuolat vemia. Į medikus kreiptis reikia ir tuomet, jei alkoholis buvo vartotas ilgą laiką, o nutraukus jo vartojimą atsirado stiprus nerimas, drebulys, jei anksčiau yra buvę traukulių ar kitų sudėtingų būklių“, – sako L.Gruzdytė.

Pirmoji pagalba namuose

Tačiau jei vis dėlto nutiko taip, kad alkoholio buvo padauginta, vienintelis būdas sau pagelbėti – būti kiek įmanoma ramesnėje, malonesnėje aplinkoje ir gerti daug skysčių.

„Tinka vanduo su citrina, mineralinis vanduo, kompotas. Skysčiai tokios būklės žmogui labai reikalingi. Jei buvo vemiama, geriausia rinktis negazuotą mineralinį vandenį arba kokį nors elektrolitų turintį, galbūt saldų skystį. Ypač jei būklė tokia, kad neįmanoma valgyti. Žmogus turi gauti gliukozės“, – pataria L.Gruzdytė.

Kalbant apie vaistus, esant galvos skausmui, pykinimui, šiuos simptomus galima bandyti malšinti medikamentais. „Skausmui malšinti tinka tiek aspirinas, tiek ibuprofenas, tačiau nereikėtų šių vaistų vartoti tuščiu skrandžiu, mat jie dirgina skrandį. O jei ligonį pykina, jis vemia, vaistai gali išprovokuoti dar prastesnę savijautą ir skrandžio skausmus“, – perspėja Apsinuodijimų informacijos biuro vedėja.

Jei susigundėte vaistais, kurie turėtų stebuklingai išgelbėti nuo pagirių, specialistė perspėja nepasitikėti reklamos triukais. Pirmutinė pagalba sau nuo pagirių – ne vaistai, o saikas. Riebus maistas taip pat ne išeitis nei vartojant alkoholį, nei kitą dieną. „Valgyti reikėtų tiek, kiek žmogus nori. Jei bloga, reikėtų rinktis švelnesnį maistą, vengti rūkytų gaminių, aštrių, sūrių, keptų patiekalų. Gausus alkoholio vartojimas su riebiu maistu gali išprovokuoti virškinamojo trakto sutrikimus, kasos uždegimus“, – primena L.Gruzdytė.

Tad jei padauginus bloga – rinkitės tausojančią dietą, jei savijauta nėra tokia bloga – valgyti reikėtų įprastai.

Žmonės dažnai pagirioms griebiasi aktyvintos anglies tablečių, tačiau L.Gruzdytė sako, kad šiuo atveju jas vartoti visiškai netikslinga, mat anglis neveikia alkoholio koncentracijos kraujyje. „Jei nepučia pilvo po vakarykščio persivalgymo, jų gerti nėra tikslo“, – teigia specialistė.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(6)
(8)
(-2)

Komentarai (4)