Sukurtas originalus būdas išspręsti vyrų problemą  (3)

Lietuvoje oficialaus nevaisingumo registro nėra, skirtingų tarnybų duomenimis, yra per 50 tūkst. vaikų susilaukti negalinčių vaisingo amžiaus šeimų. Ir tai ne tik mūsų šalies bėda – nevaisingumas laikomas šio amžiaus jaunų žmonių pandemija.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kaip informuoja „Popular science“ svetainė, daugelis sprendimo būdų yra neveiksmingi. Pirmiausia, kai kurie jų nutaikyti vien į moteris, nors skaičiuojama, kad pusę visų „nesėkmių“ lemia vyrų nevaisingumas.

Vokietijos mokslininkų grupė nusprendė išspręsti bent vieną vyrų nevaisingumo priežastį, t. y. spermatozoidų lėtumą, vangumą ir negebėjimą pasiekti kiaušialąstės. Jie sukūrė „robotizuotą spermatozoidą“ – kiek tiksliau, tai varikliukas, kuris padeda spermatozoidui greičiau judėti. Tikimasi, kad ši technologija padės sutaupyti tūkstančius.

Išradimas atrodo gana paprastai – maža metalinė spiralė, kuri apsiveja aplink spermatozoido uodegą ir tada it motoras nustumia spermatozoidą tikslo link. Pasiekus kiaušialąstę, šis „balastas“ tiesiog atsikabina.

Mokslininkai teigia, kad magnetinis laukas visiškai nekenkia žmogaus ląstelėms ir nesumažina reprodukcijos galimybės. Tyrimų laboratorijoje metu, šios spiralės sėkmingai padėjo spermatozoidams apvaisinti kiaušialąstę, su minimalia žala jiems patiems. Žinoma, kol šie robotukai bus testuojami žmonėms, dar praeis laiko.

Mokslininkams labai palengvėtų darbas, jei būtų galima ir organizme stebėti, kaip ir kuria kryptimi juda robotizuotas spermatozoidas, taip pat jį ir valdyti. Tačiau tam technologinių galimybių dar nėra.

Vaizdo įraše pateikiama daugiau detalių, kaip vyksta pats judėjimo procesas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(11)
(4)
(7)

Komentarai (3)