Pirmasis automobilis - prieš 130 metų. Prisiminkime jo istoriją (Foto)  (2)

Šį sausį automobiliui sukanka 130 metų. Prieš daugiau nei šimtmetį, 1886 m. sausio 29 d., Manheimo inžinierius Karlas Benzas, „Mercedes-Benz“ automobilių pirmtakas, Berlyne užpatentavo pirmąjį automobilį. Tai buvo pirmoji savaeigė, vidaus degimo varikliu varoma transporto priemonė pasaulyje.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Sunku patikėti, kad šiandien įprasta transporto priemone žmonija naudojasi tik vos daugiau nei šimtmetį. K. Benzo išradimas, palengvinęs gyvenimą ir mobilumą, įrodo inžinieriaus novatorišką dvasią, kūrybinės galios ir verslumo viziją.

Tai buvo tikra amžiaus revoliucija, kurią patvirtina ir tai, jog nuo 2011 m. pirmasis automobilio patentas įtrauktas į UNESCO programą „Pasaulio atmintis“, kurios sąraše taip pat puikuojasi tokios žymios dokumentų kolekcijos kaip Gutenbergo Biblija ar Didžioji Laisvių Chartija „Magna Carta“.

Pirmąjį automobilį K. Benzas sukūrė 1885 m., į specialiai sukurtą važiuoklę horizontaliai įdėdamas didelės spartos vieno cilindro keturtaktį 0,954 dm3 (954 cc) variklį, kurio apsukos buvo 400 aps./min, o galia – 0,55 kW (0,75 AG). Nors maksimalus automobilio greitis buvo vos 16 km/h, šis triratis motorinis automobilis buvo pirmoji pasaulyje savaeigė, vidaus degimo varikliu varoma transporto priemonė.

Pirmą kartą viešai šis automobilis pristatytas 1886 m. liepos 3 d. Manheime, tačiau pirmoji tolima (~140 km) kelionė – nuo Manheimo iki Pforcheimo ir atgal – patobulintu automobilio modeliu įvyko 1888 m.

Teigiama, kad šiuo žingsniu K. Benzas siekė įrodyti, kad automobilis tinkamas kasdieniam naudojimui – tai buvo praktinė keleiviams skirtos transporto priemonės demonstracija. Įdomu ir tai, kad jau patentuodamas savo išradimą K. Benzas įvardijo jį kaip lengvąją transporto priemonę, skirtą nuo vieno iki keturių asmenų kelionėms.

Automobilis sukėlė tikrą žmonių keliavimo revoliuciją, kuri paskatino „Mercedes–Benz“ prekių ženklo atsiradimą ir šių automobilių plėtrą.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Diena.lt
Diena.lt
(50)
(2)
(48)

Komentarai (2)