Permainos Europoje: jau greitai valstybių sienos nieko nebereikš?

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

Creatium 2016-02-01 12:29
Valstybių likimas Europoje sunkiai kontaktuoja su pabėgėlių krize. O kalbant apie grynai valstybių likimą, tai taip ir turėtų būti. Šimtmečio pabaigoje prognozuočiau ne tik Europos federaciją (su valstijomis, ne valstybėmis), bet ir galbūt vos ne bendrą JAV-Europos federaciją.
Audrius 2016-02-01 13:06
Visiskai utopinis bullsh**..t! Badas, karas, ekonomine saliu nelygybe, pabegliai ir suverineteto susigrazinimas yra buten tai del ko tos sienos darosi vis svarbesnes ir del ko valstybes ir ju sajungos ateity tik labiau byres. Jau dabar UK svarsto apie istojima is ES, Skotija vos neistoju is GB, o Katalonija, jei tik galetu, jau siandien atsijunktu nuo Ispanijos. Vokeitijoj, Bavarai kalba apie referenduma del istojimo is Vokietijos ir t.t. JAV, saugomo taryba prognozuoja, kad del klimato kaitos, pabegeliu ir ekonominiu kriziu, ES subyres. Liks turtingos siaures salys (Siaures Sajunga) ir biednos uz borto paliktos pietines valstybes. Kas bent kazkiek seka naujienas, mato, kad ES byrejimas jau prasidejo, su kuo visus ir sveikinu!
hamann 2016-02-01 13:20
Aha, ES jau "byra" turbūt nuo kokių 1960. good luck with that.
hamann 2016-02-01 13:29
ES sienų jau senai nebėra, nėra ir kas trukdytų migravimui sąjungos viduje. Vieninteliai ribojimai yra kalbos barjerai, kurie labai sparčiai nyksta ir su keliomis kartomis išvis sunyks. Tad faktiškai tai tik tereikia centralizuoti ES valdymo mechanizmą, kad ir JAV principu. Dėl JAV-EU, tai nelabai įsivaizduoju tokio darinio.
Rukis 2016-02-01 13:55
Čia ne kaimiečių mylima Sovietų Sąjunga kad subyrėtų. Škotija vos neišstojo iš UK? Bet neišstojo. Ar bent matei kokie žmonės pasisakė už nepriklausomybę? Visokie gatvių marozai, kitos panašios visuomenės atliekos, iš jų tik maža dalis intelektualų idealistų. Škotija nuo likusios UK skiriasi tiek pat, kiek Žemaitija nuo likusios Lietuvos. Katalonų atvejį vertinčiau atskirai, kadangi tai kultūriškai ir kalbiškai besiskiriantis regionas nuo likusios Ispanijos. Katalonų atvejį galima būtų įsivaizduot kaip Lietuvos ir Šiaurės Prusijos (Jei būtumėm aneksavę tą regioną sovietmečių). Ispanijos valdžia išsikasė pati sau duobe, kai neleido jiems išreikšti savo nuomonės dėl nepriklausomybės. Tai buvo smūgis į širšių lizdą. EU nesubyrės, blogiausias dalykas būtų EU reorganizacija sugrąžinant visišką suverenitetą šalims narėms. Geriausias: Europos Konfederacijos sukūrimas. Iš wiki: "Konfederacija (iš lot. confoederatio – „sąjunga, susivienijimas“) – tokia valstybių santykių forma, kai į sąjungą įeinančios valstybės dalį savo kompetencijos perduoda konfederacijos valdymo institucijoms, tačiau išlieka suvereniais subjektais (gali pačios spręsti, kokias funkcijas perduoti, o kokias pasilikti). Kuriamos dažniausiai kariniais – gynybiniais tikslais."
UTF16 2016-02-01 14:11
Man, kaip ne politikos ekspertui, Europos Sąjunga tokia ir yra. Kiekviena valstybė pasirašo tam tikrą perduodamų kompetencijų komplektą, o jei labai užsisipiria, gali išsiderėti kai kurių dalykų neperduoti. Bet kiekviena valstybė išlieka suvereni.
Rukis 2016-02-01 15:41
laikytis visoje ES. Kiek žinau kažką panašaus jau turim, bet nacionalinė konstitucija vis tiek yra svarbesnis įstatymas nei ES. O to būti Europos Konfederacijoje negali.
Audrius 2016-02-01 17:09

Rukis 2016-02-01 18:09
O kartais ne 2 pasaulinio karo lygio mąstymas yra primityvus, didis šnekėtojau? O tu ne rytų Europietis? "NovaRusas" gal? Ar ultranacionalistas kur gatvėmis vaikšto ir mažus vaikus gąsdina? Tiek daug grupių yra, kurioms tu atitinki. Net sunku pasirinkt! Žinom ir be tavo pagalbos, kad Europoje nuotaikos nėra palankios ES. To net nereikia vakaruose ieškot. Lenkijoje puikiai galime tai pamatyt. Sakai nėra bendraminčių ES glaudesnio suartėjimo idėjai? Na matyt tavo UK fabriko gyventojo patirtis neatsipirko šiuo klausymu. Matyt neteko bendrauti su tų šalių inteligentija. O gaila. Nacionalizmo kylimą galima sieti su dabartinėmis problemomis, kaip terorizmas, pabėgėliai ir klimato kaita. Bet tai išorinės grėsmės ir problemos, kurios ilgainiui dar labiau vienys Europos šalis, nes reikalaus bendros ES strategijos problemoms išspręsti. Ir jokios dešiniosios partijos to nepakeis. Kita vertus kairieji, tarp jų Škotija ir Katalonija, nėra prieš ES. Esu skaitęs, kad jei jiems pavyktų išsikovoti nepriklausomybę, jie siektų kuo greičiau gauti narystę ES. Keista ar ne? Juk jie gi sugriaut viską nori. O kad didelė dalis populiacijos (nesvarbu kurioje šalyje) yra menkai išsilavinę ar neturintys pakankamai protinių gabumų, kad galėtų prisiimti atsakomybę už visuomenės gerovę galime, kaip pavyzdį, pamatyti savo pačių šalyje, su visais kurie balsuoja ir palaiko tokius kaip Uspaskichas, Paksas, Paleckis ir panašias makakas.
Arns 2016-02-01 18:37
ES laisvai gali subyrėti, nes dabartiniu modeliu labai daug nepatenkintų, ypač iš galingiausių ekonomikų, nes jos savo augimą turi aukoti šelpdami vargingesnes valstybes, nurašydami skolas ar tiesiog aukodami savo sektorius (vienas nesenų pavyzdžių - Estonian Air bankrotas, kada ES pareiškė jog Estija neturėjo teisės remti bendrovės, iškreipdama laisvą rinką). ES gali grįžti į tai kas buvo iki 1992 m., t.y likti tik grynai ekonomine sąjunga, kurios tikslas reguliuoti muitus. Tačiau labiau jungtis, bent artimiausius kelis dešimtmečius, vargu ar nusimato šansų, nes "gerieji laikai" praėjo, atsirado įvairios problemos (Graikijos finansų krizė, pabėgėliai, migrantų integracija). Jei tada visi vieningu balsu nekalbėjo, dabar susijungti ir vienašališkai atsisakyti valstybingumo ir teisės kažką spręsti niekas nebenori. Akivaizdu jog su migrantais nesusitvarkoma, bet visi mieliau svarsto Šengeno sutarties įšaldymą nei kitą pasiūlymą - sukurti bendrą sienų kontrolės instituciją, nepriklausomą nuo konkrečios valstybės (kas būtu judėjimas link federacijos susikūrimo).
Audrius 2016-02-01 19:02
Daug cia primalei i viena kruva..nuo pradziu: Menkai issivalives ir visuomenes atliekos yra du skirtingi dalykai. Tu pvz, esi mazai issilavines ir visoj sitoj temoj mazai turintis ziniu ir patirties, bet visuomenes atlieka nieks taves nevadina..
slack 2016-02-01 19:06
Nyksta,nyksta ir niekaip nesunyksta. Tik atsiranda religiniai.
Rukis 2016-02-01 19:38
yra nesąmonė. Didžiosios ekonomikos kenčia šelpdamos mažesnes, bet tuo pačiu ir gauna tiesioginės naudos, kaip eksportas, pigi darbo jėga ir panašiai, ir netiesioginės naudos. Tarkim Vokietija pati viena niekada neišsiderėtų palankių ekonominių sąlygų Kinijos rinkoje, bet kai Vokietija kalba visos ES vardu ji gali, nes įgauna tam tikrą svorį. Tampi daug didesniu žaidėjų pasaulyje ir su tavim privalo skaitytis visi. Be to gal Kinai susidomėję kažkuo, ką turim mes, o ne vokiečiai. Tai mažas šalis pardavinėt savosios gerovei yra naudinga. Mes už sutikimą gaunam iš ES fondo pinigų infrastruktūrai. Visi laimi, visi patenkinti. Taigi gal ir gerai skamba sutaupyti 40 mlrd Lietuvos paramai, bet 100 mlrd negautų pajamų iš Kinijos rinkos skamba tikrai baugiau. Galbūt klystu, tai ekonomistai pataisykit, bet aš būtent taip primityviai įsivaizduoju visų narių svarbą ES viduje. Kita vertus, nebūtų didžiosioms ES ekonomikoms naudos, tai ES išvis neegzistuotų. Niekas nekuria tokių darinių tik dėl gražios pacifistinės idėjos.
Rukis 2016-02-01 20:07
Aš bent stengiuosi rašyti taisyklinga lietuvių kalba, nors vyčiu nesu pasipuošęs.
Arns 2016-02-01 21:07
Šiaip jau labiau reiktu ieškoti kurios sąjungos buvo sukurtos lygių pusių, nes paprastai visos būdavo buriamos aplink ekonomiškai stipriausią pusę. Jos ir išlaikydavo sąjungą, nes jos ir siekdavo dėl tikslų, kuriems nebuvo gaila mokėti iš kišenės. Vokietija tikrai nesužlugtu jei nemokėtu milijonų eurų kitų šalių paramai. Dar net klausimas ar po visų muitų sugeneruotas BVP į biudžetą nebūtu didesnis nei lieka dabar.
Rukis 2016-02-01 21:38
Nežlugtų, bet nemanau kad geriau gyventų be ES. Be to kažin ar vokiečiai norėtų atsisakyti savo didžiulės įtakos Europos Sąjungai vardan galimo papildomo procento prie BVP, kuo aš tikrai abejoju.
Niemand 2016-02-01 21:47
Teisybės dėlei nėra konsensuso tarp jokių sričių specialistų yra ES konfederacija ar ne. Gali pagooglint eu confederation, rasi visą nuomonių spektrą.
Arthuras 2016-02-01 23:32
Man kiek keisti tokie veikėjai, kurie yra įsitikinę labiau už bet ką, jog ES , sukurta 1992 metais. Iki 2004 metų apskritai ES sudarė 19 stiprių Europos valstybių. Ir tik kartu su mumis į ES padavė gerokai ekonomiškai silpnesnių valstybių. Taigi istorija tik prasideda...
Rukis 2016-02-02 00:06
Tą patį galima pasakyti apie tuos, kurie svaigsta jog ES sugriūs/jau griūva, ar čia tik į vienus vartus?
UTF16 2016-02-02 00:41
Labai įdomu – kaži ar yra tokia problema, kurią neabejotinai išspręstų ES griuvimas ir neprikurtų naujų?